Espanya participa en un projecte d'investigació que busca millorar la tecnologia relacionada amb l'obtenció de grans quantitats de biomassa d'insectes dípters (mosques) com a font alternativa de proteïnes en l'alimentació animal.

Aquest repte científic, finançat per la Unió Europea (programa H2020), s'emmarca en el projecte FlyHigh i en ell intervenen les empreses BioFlyTech (Espanya) i Agriprotein (Sud-àfrica) i les universitats d'Alacant (UA) Hèlsinki (Finlàndia) i Novi Sad (Sèrbia), que porten a terme les diferents línies d'investigació bàsica i aplicada.

"FlyHigh se centra, entre altres aspectes, en la producció massiva i controlada de diverses espècies de mosques mitjançant l'anàlisi detallada del seu cicle biològic", ha explicat, en una entrevista amb Efe, el director del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals de la UA i coordinador del projecte en aquesta institució acadèmica, Santos Rojo.

Al costat de l'estudi de la seva biodiversitat i la interacció insecte-planta, es pretén aconseguir un desenvolupament tecnològic que permeti la producció de farina d'insecte per al seu ús en nutrició animal, ha indicat Rojo.

Amb un pressupost de 450.000 euros, FlyHigh té una durada de tres anys i va començar el passat mes de juliol.

"Diversos grups d'insectes dípters (mosques) són el nexe d'unió entre les diferents activitats de recerca i transferència tecnològica de FlyHigh, sent una de les vessants del projecte la de produir milers de quilos de biomassa de larves mensual o setmanalment", ha precisat Vermell.

Però per controlar aquesta producció industrial, d'una manera semblant a com es fa en ramaderia o aqüicultura, és vital conèixer els factors clau que afecten al seu cicle biològic.

Respecte a altres insectes, "les mosques tenen cicles de vida més curts (setmanes) i poden alimentar-se d'una àmplia varietat de subproductes i residus d'origen animal o vegetal", ha assenyalat.