El paracetamol efervescent produeix un augment "significatiu" de la pressió arterial, segons un estudi de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (Idiap) Jordi Gol fet a centres d'atenció primària catalans i bascos, ha informat l'institut aquest dilluns en un comunicat.

L'assaig clínic ha analitzat 49 pacients hipertensos majors de 18 anys amb una pressió arterial ambulatòria de 24 h igual o superior a 140 i 90 mmHg i en tractament antihipertensiu estable, i s'han exclòs pacients amb consum d'antiinflamatoris o altres substàncies que augmenten la pressió arterial.

L'estudi, que es va dividir en dos grups, constata que els pacients amb paracetamol efervescent van presentar una pressió arterial superior respecte a les pressions arterials del principi de l'estudi i als tractats amb paracetamol en comprimits.

Es van fer dos grups de treball: en el primer es va administrar als pacients un gram de paracetamol efervescent cada vuit hores durant tres setmanes, mentre el segon prenia comprimits no efervescents, i després es van intercanviar, cosa va permetre mesurar la pressió arterial ambulatòria al principi i al final de cada període.

La pressió arterial ambulatòria es realitza de manera periòdica i fora del context mèdic i de consulta, i generalment se la pren el mateix pacient amb aparells especials durant el dia.