El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte s´ha començat a desplegar a les Àrees Bàsiques de Salut de Banyoles, Figueres i Anglès, Segons va informar ahir el departament de Salut, ja s´han enviat les primeres cartes convidant les persones d´entre 50 i 69 anys d´aquestes ABS gironines a participar en el programa de cribratge dels tumors de còlon i recte per a diagnosticar-los aviat i millorar-ne el pronòstic.

En els propers mesos s´invitaran 10.342 veïns de l´ABS de Figueres, que inclou aquesta ciutat, a més dels municipis de Fortià, Riumors, Vila-sacra i el Far d´Empordà; 7.199 veïns de l´ABS de Banyoles, que engloba tots els municipis que conformen el Pla de l´Estany; i 2.952 de l´ABS d´Anglès, a la qual pertanyen també els pobles veïns de Bonmatí, la Cellera, Osor i Amer.

El programa, que té un caràcter biennal, es va començar a implantar a la Regió Sanitària de Girona l´any 2013 per la comarca del Baix Empordà. El desembre de 2014 es va incorporar al pla la Garrotxa i Ripollès i al setembre de 2015 es va iniciar l´extensió del programa a la resta de comarques, començant al Gironès per l´ABS de Girona 4 (Taialà), a la Selva interior per l´ABS de Santa Coloma de Farners, a l´Alt Empordà per l´ABS de l´Escala, a la Selva marítima per l´ABS de Blanes i a l´Alt Maresme per l´ABS de Canet. En aquestes darreres, encara s´estan enviant cartes perquè són ABS més grans i que requereixen més temps, segons informa Salut.

Palal·lament, el programa segueix la seva expansió per la Garrotxa i el Ripollès, on al 2015 es van convidar 4.089 persones de població diana a l´ABS de Ripoll-Sant Joan de les Abadesses, i 2.909 persones de les ABS de Sant Joan les Fonts i la Vall d´en Bas. Actualment s´està implantant als municipis de Ripoll i Olot i al 2016 s´acabarà la implementació a la resta de la zona.

El funcionament

La implantació es fa de manera gradual a cada comarca durant dos anys, i un cop s´ha implantat es torna a començar la ronda. Aquest és el cas del Baix Empordà, on l´Oficina Tècnica del Programa, gestionada a la Regió Sanitària de Girona per l´Institut d´Assistència Sanitària (IAS), va iniciar la segona ronda d´invitacions al 2015.

La participació és voluntària i es convida la població diana -homes i dones d´entre 50 i 69 anys-, que rebrà una carta a casa on se'ls explica el programa i se'ls informa de com participar-hi. Més endavant es fa un recordatori a totes aquelles persones que no han contestat.

Després s'han de dirigir a una farmàcia adherida al programa, on ha de lliurar la carta que hagi rebut, que té un codi d'identificació personal. Allà li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a l´establiment que les farà arribar al laboratori de l´IAS.

El cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. Si els resultats de les anàlisis són negatius, se´ls tornarà a convidar al cap de dos anys.

Si són positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies del centre respectiu, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d´una colonoscòpia diagnòstica.

Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, fer una segona exploració al cap d'un temps o anar a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.