Mocar-se malament el nas pot provocar sinusitis, per acumulació de les secrecions en les vies altes a causa d'un mal drenatge, o bronquiolitis o pneumònia, si aquestes s'acumulen en les vies respiratòries baixes, segons han alertat els fisioterapeutes madrilenys, catalans, navarresos, bascos i gallecs amb motiu de la campanya '12 mesos, 12 consells de salut '.

"Ens moquem malament i no es tracta només que els mocs que no s'expulsen de l'organisme siguin molestos, sinó que acaben provocant rinitis, otitis, faringitis, sinusitis, entre altres patologies. Per aquest motiu la fisioteràpia respiratòria sosté que el primer que cal de fer és aprendre a sonar-se", ha comentat el secretari general del Col·legi Professional de Fisioterapeutes de la Comunitat de Madrid (CPFCM), José Santos.

I és que, tal com han explicat els experts, "no serveix de res" mocar-se tapant els dos orificis nasals, sinó que cal fer-ho bloquejant primer un i després l'altre. També es pot optar per una segona opció que consisteix a empassar-se les secrecions, el que resulta "molt més saludable" que no expulsar-les.

A més de sonar-correctament, els fisioterapeutes han recomanat als que comencen a tenir problemes per respirar a dur a terme una bona higiene nasal, és a dir, a integrar un rentat nasal en la higiene diària. Per fer-ho, han aconsellat dissoldre en aigua una cullerada de sal, omplir una xeringa i introduir l'aigua amb sal (sense passar-se de pressió) a través d'un dels orificis nasals amb el cap inclinat fins que l'aigua sigui expulsada per l'altre orifici.