El virus Zika ha deixat de ser una malaltia més per esdevenir una nova epidèmia mundial. Els últims casos detectats a Espanya, especialment el d'una jove embarassada, han posat a les autoritats sanitàries del nostre país en escac contra aquesta malaltia.

El ZIKV, més conegut com a virus Zika, és una flavivirus de la família Flaviviridae que es transmet per mosquits del gènere Aedes aegypti, que habitualment piquen al matí i al vespre.

El virus Zika es va identificar per primera vegada l'any 1947, a través d'una xarxa de monitoratge de la febre groga en uns macacos d'Uganda. Però no va ser fins al 1952 quan es va diagnosticar per primera vegada en éssers humans amb casos a Tanzània i Uganda.

Des d'Àfrica, on es van descriure els primers casos de malaltia en humans, el virus Zika va passar a Àsia i, a l'última dècada, es va estendre per alguns països del Pacífic i Sud-amèrica, on s'han produït ja epidèmies. No obstant això, no ha estat fins als últims mesos quan el món sencer s'ha fet ressò del virus Zika.

El virus Zika només és detectable a simple vista en una petita part de les persones infectades. La majoria dels diagnosticats amb aquesta malaltia no presenten els seus símptomes més típics: febre, dolors musculars, erupcions, mals de cap i conjuntivitis.

No obstant això, el virus Zika sí que és especialment perillós per a les dones embarassades, ja que pot provocar microcefàlia als nadons. L'evidència entre la relació del virus Zika i aquesta malaltia, que afecta la mida del crani, va ser descoberta després de detectar el virus en mostres de sang d'un nadó amb microcefàlia que va morir al Brasil.

A més, Colòmbia està estudiant en els últims dies si el virus Zika guarda relació amb la síndrome Guillain-Barré, ja que l'Institut Nacional de Salut del país ha confirmat que tres morts amb aquesta patologia tenien antecedents del virus.

Com es contagia el virus Zika?

El virus Zika es contagia principalment a través del mosquit Aedes. Aquest insecte és el mateix que transmet el dengue, el chikungunya i la febre groga. Quan aquest mosquit pica a una persona, la malaltia infecta en primer lloc les cèl·lules dendrítiques. Després s'estén als ganglis limfàtics i, finalment, a la sang.

A més de pel mosquit Aedes, el virus Zika pot passar de la mare al nadó per contagi perinatal, si la dona està infectada en el moment del part o si té presència del virus a la sang.

El contagi sanguini de la malaltia també pot produir-se. Durant un brot de la malaltia a la Polinèsia Francesa de 2013, es va trobar el virus al 3% dels donants de sang que van analitzar durant l'epidèmia i que no presentaven símptomes.

El virus Zika també pot transmetre's per via sexual, ja que roman a l'esperma fins dues setmanes després que un infectat per la malaltia s'hagi recuperat dels símptomes.

Com prevenir el virus Zika?

Ja que avui dia no hi ha un tractament específic ni una vacuna per pal·liar el virus Zika, l'OMS recomana una sèrie de mesures per prevenir el seu contagi, com per exemple, evitar la picada de mosquits quan es viatja a les zones en què està present l'epidèmia amb repel·lent de mosquits, mosquiteres, samarretes de màniga llarga i pantalons llargs.

També és important buidar, netejar o cobrir els estris que puguin acumular aigua (com galledes, testos o pneumàtics), eliminant així llocs de cria de mosquits.