En ple auge del running, una altra disciplina truca a la porta per reivindicar un lloc destacat en el pòdium de pràctiques esportives a l´aire lliure. Es tracta de la marxa nòrdica. Aquest esport, que consisteix a caminar amb dos bastons, ha aconseguit convèncer milers de persones arreu del món. Per això, cada vegada és més habitual veure gent caminant amb dos bastons, que es col·loquen sempre darrere o paral·lels al cos, com si fossin una extensió dels braços.

Dipsalut s´ha sumat a la marxa nòrdica. Per això, està incorporant aquesta disciplina esportiva en algunes de les dinamitzacions que organitza en les Xarxes d´Itineraris Saludables de les comarques de Girona.

Amb aquesta decisió, l´Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona vol donar a conèixer als usuaris d´aquests equipaments una tècnica alternativa a la caminada tradicional que permet activar fins a un 90 % dels músculs. Tothom pot practicar la marxa nòrdica perquè aquesta disciplina nascuda a Finlàndia no exigeix una gran preparació física i es caracteritza per ser una activitat de baix impacte que no perjudica les articulacions.

«La marxa nòrdica és molt més que caminar amb dos bastons», explica la Cristina Borràs, que va descobrir aquesta disciplina l´any 2010 gràcies a un centre excursionista. Sis anys després, Borràs és instructora de la Federació Espanyola i de l´Associació Catalana de marxa nòrdica i ha impulsat un projecte professional vinculat amb aquest esport. Borràs, a més, és la professora del curs de marxa nòrdica per a dinamitzadors de les Xarxes d´Itineraris Saludables que ofereix Dipsalut i on s´ensenya la tècnica per usar de forma correcta els bastons.

El material

«En la marxa nòrdica usem dos bastons específics amb la finalitat d´impulsar-nos i així treballar el tronc superior. Això sí, no hem de confondre aquests bastons amb els aparells que s´usen per fer senderisme», explica Borràs.

Per poder participar en les dinamitzacions de marxa nòrdica que s´organitzen a la Xarxa d´Itineraris Saludables no cal disposar de bastons específics, ja que els instructors deixen el material necessari als assistents.

Quan se li pregunta a aquesta instructora de marxa nòrdica la clau de l´èxit d´aquesta disciplina esportiva, ho té molt clar: «S´ha posat de moda perquè és una activitat que pot practicar tothom independentment de la seva edat i la seva condició física. És una activitat suau però alhora molt efectiva. A més, pots fer marxa nòrdica en qualsevol espai on es pugui caminar», conclou.

Les comarques de la Selva, l´Alt Empordà i el Baix Empordà ja han començat a organitzar dinamitzacions on s´incorpora la marxa nòrdica. De forma progressiva, aquesta disciplina s´anirà oferint en les dinamitzacions que es proposen a la resta de comarques.

Trobareu tota la informació actualitzada a la pàgina web de Dipsalut (www.dipsalut.cat) i també a www.itinerarisiparcsdesalut.cat.