Només cal fer clic sobre les característiques desitjades del donant -des del color d'ulls, talla o raça fins a estudis acadèmics o fins i tot els seus gustos musicals- i en menys d'una setmana es rebrà a casa el seu esperma i tot el que cal per a una inseminació casolana i intentar aconseguir un embaràs sense necessitat de trepitjar una clínica. Diverses empreses ja ofereixen la venda en línia de semen i el kit complet per intentar aquest embaràs casolà, un fenomen a l'alça -entre 500 i 1.500 nens han nascut a Espanya gràcies al semen a domicili, segons una d'aquestes empreses, Cryos Internacional- que rebutgen els metges espanyols.

«Suposa riscos perquè no tenim garanties ni de la qualitat ni de l'origen del semen i a més es perd el control mèdic i, hi ha situacions que fan que un embaràs estigui contraindicat», assenyala el president de la Societat Espanyola de Fertilitat, Agustín Ballesteros.

Els experts reconeixen que els laboratoris que subministren semen a domicili són empreses legals, però això sí, al seu país. «Vulneren diferents aspectes de la legislació sobre reproducció assistida a Espanya», assenyala Ballesteros. Al web d'algun d'aquests laboratoris, com Cryos, al·leguen, però, que la seva activitat és totalment legal ja que les prohibicions que realitzen alguns països -com impedir la inseminació a dones soles o parelles homosexuals- «només afecten el tractament per part de metges i clíniques, però aquestes lleis no fan referència a la inseminació a casa».

En el cas d'Espanya, un dels aspectes que vulnera la venda en línia de semen és el fet que el donant sempre ha de ser anònim. La legislació estableix que els centres únicament poden fer una selecció del donant en funció del seu fenotip (color d'ulls, talla, pes, etc.) «perquè sigui similar als pares».

Tot i això, en alguna de les empreses en línia, l'elecció pot anar més enllà. En cap moment es revela la identitat de l'home, però hi ha webs que permeten accedir a fotografies dels donants durant la seva infància, a missatges manuscrits, a petites gravacions de veu i a completes entrevistes en què se'ls interroga per la seva formació acadèmica, els seus gustos musicals, els seus últims viatges, sobre la seva salut o la seva religió.

De fet, algunes web permeten fins i tot reservar-se l'exclusivitat d'un donant per evitar que altres dones aconsegueixin un embaràs amb el seu semen. «No es respecta l'anonimat, sembla que es pot demanar qualsevol caprici i llavors, és un donant o un pare? Perquè si és un pare té uns deures i uns drets», ressalta Ballesteros.

Però un dels aspectes que més preocupen els experts és que realment no hi ha garanties de l'origen ni la qualitat de l'esperma que arriba a casa. «A les clíniques, que són centres autoritzats, s'exigeix que els donants siguin persones joves, sanes, hi ha un control mèdic. A internet es perd aquesta garantia, pot ser que el semen sigui d'un menor», diu Ballesteros, qui ressalta que encara que el centre actuï bé, «un cop es perd el control mèdic de les mostres d'esperma no sabem en quines condicions estaran. Potser en arribar a casa, la dona ho té tres dies abans d'inseminar i això pot suposar un risc per a la salut», afegeix.

Un altre aspecte que preocupa els especialistes és el moment en què la dona realitza la inseminació. La futura mare rep a casa un kit amb instruccions d'ús encara que des de les pròpies webs reconeixen que l'eficàcia de la inseminació realitzada per metges en una clínica és «entre tres i quatre vegades» superior a la casolana. «No sabem en quines condicions es realitza», sosté Ballesteros.

Els preus varien segons l'empresa. Al laboratori danès Cryos, va de 400 a més de 700 euros en funció del donant, el lloc de destinació i el transport. Els especialistes ho tenen clar: «millor optar per una clínica», un mètode més segur i sota control mèdic.