El laboratori clínic regional que fins ara hi havia a l'hospital Josep Trueta de Girona va començar a traslladar-se ahir a les noves instal·lacions del parc hospitalari Martí i Julià de Salt, on entrarà en funcionament el 23 de maig. El cap de servei del laboratori, Xavier Queralt, admetia ahir que és un trasllat «complicat» perquè es tracta de desmuntar tot un laboratori per muntar-lo de nou a un altre indret, com si es tractés d'un «castell» que s'ha d'erigir de nou.

Mentre durin aquests treballs, unes tres setmanes, l'activitat es farà des l'antic laboratori de l'hospital Santa Caterina de Salt, que s'ha reforçat amb personal i maquinària. «Durant aquest temps, queda totalment assegurada la urgència hospitalària i també les proves urgents i les no demorables a nivell de primària», explica Queralt. Per altra banda, s'ha demanat als CAP que redueixin un 75% les analítiques amb caràcter ordinari i de les 1.500 analítiques que el laboratori assumia al dia passaran a ser unes 300 en aquest període d´impas.

Quan entri en funcionament, el nou equipament doblarà l´espai de l´actual i es calcula que cada any s'hi faran gairebé sis milions de proves i s'atendran unes 700.000 peticions. El Trueta, per la seva banda, mantindrà un laboratori amb 15 treballadors per atendre les proves urgents del mateix centre. El personal restant, una setantena, s'ha començat a instal·lar a Salt.

Pel que fa al mòdul d'extraccions que el Trueta tenia just al costat del laboratori, serà substituït per un altre que entrarà en servei a partir del 2 de maig a Salt.

Des de l'ICS, s'assegura que s'ha treballat per minimitzar al màxim les incidències i es recorda que l´espai que ocupava el laboratori del Trueta permetrà ampliar l'àrea d'Urgències.

Els sindicats que formen part de la junta de personal del Trueta, però, mantenen que el trasllat és un error, tal com vénen denunciant des de fa temps, i ahir es van concentrar a les portes del centre. Consideren que un hospital de referència no es pot quedar sense laboratori clínic i recorden que aquesta «descentralització» és justament el contrari del que s'està fent a Barcelona, «on tot s'està centralitzant als grans hospital».

Segons Núria Estanyol, delegada de Metges de Catalunya, «al Trueta hi ha espai suficient per buscar un lloc adient per al laboratori però falta voluntat».

El mateix opina la portaveu de CCOO del Trueta, Maria Àngels Rodríguez, el sindicat majoritari a l´hospital. Segons Rodríguez, des de fa més de dos anys que s'han ofert espais alternatius al centre que no s'han tingut en consideració. També lamenta que els responsables polítics de la decisió actualment ja no estiguin al càrrec i adverteix que el trasllat «sortirà car» i «ho pagaran tots els ciutadans».

I és que tots els sindicats alerten d'una pèrdua de qualitat assistencial i del cost del trasllat de les mostres que s'analitzaven al Trueta. «El laboratori que es queda per atendre les urgències només permetrà fer analítiques molt bàsiques; molts dels paràmetres que fan falta s'hauran de mirar des de les instal·lacions de Salt», assenyala Rodríguez, que afegeix que això impedirà per exemple que el facultatiu pugui modificar la medicació després de consultar in situ les analítiques. I això, diuen, es traduirà amb un major temps d'espera pels resultats.