La gonocòccia, popularment coneguda com a gonorrea, és una infecció de transmissió sexual causada per un bacteri, el gonococ. Només es transmet per via sexual (sexe oral, sexe vaginal o sexe anal) o bé de mare a fill, pel canal del part. No es pot contraure de cap altre manera: ni en lavabos, ni en piscines ni res que s'hi assembli. La gonocòccia afecta els òrgans genitals masculins i femenins i el recte. A vegades pot afectar també la gola, però és menys freqüent.

El problema més important de la gonocòccia és que si no es diagnostica i es tracta a temps pot provocar problemes de salut molt importants, com ara esterilitat, tant en l'home com en la dona. A més a més, és una ITS complicada perquè en la majoria de les dones no dóna cap símptoma: sembla que més d'un 60% de les infeccions en la dona són asimptomàtiques i encara que cursin sense símptomes, les complicacions poden ser les mateixes.

Les dones que sí que tenen símptomes poden notar un fluix vaginal anormal, dolor o coïssor en orinar i dolor al baix ventre. Els homes, que normalment sí que tenen símptomes (només un 10% dels casos són asimptomàtics), poden tenir secrecions anormals del penis i dolor en orinar.

Com evoluciona la infecció? Moltes vegades els símptomes desapareixen espontàniament, però d'altres vegades es poden complicar.

En les dones, si no es tracta, i aquí hi ha el perill d'aquesta ITS, es pot desenvolupar una malaltia inflamatòria pelviana crònica i, tal com dèiem al començament, pot provocar esterilitat i embarassos ectòpics. En els homes, sense tractar, també pot provocar esterilitat. Per tant, és molt important evitar infectar-se de gonocòccia i, en cas que passés, és bàsic anar al metge per tractar la infecció per tal d'evitar futures complicacions. Val molt la pena anar al metge perquè la gonocòccia, si es tracta de seguida, es cura molt fàcilment amb un antibiòtic.

Al davant d'una infecció per gonocòccia les recomanacions són seguir el tractament mèdic i no automedicar-se, avisar les parelles sexuals per tal que es puguin protegir i sobretot anar al metge per veure si també estan infectades; abstenir-se de les relacions sexuals fins que no hagi finalitzat el tractament i fins que no hagi desaparegut del tot la infecció.

A més a més, és important tenir en compte que haver passat la gonocòccia no protegeix de tornar-la a passar: no es crea immunitat, una mateixa persona es pot infectar una vegada i una altra. També cal saber que una persona infectada de gonocòccia té més probabilitats de contraure el VIH si té relacions amb una persona infectada.

Com es pot evitar la infecció? L'única cosa que podem fer és prevenir-la amb l'ús del preservatiu. La gonocòccia no és una malaltia del segle passat: avui, a Catalunya, n'hi ha molts casos. I no sap res de classes socials ni de nivells econòmics: som susceptibles de contagiar-nos ens posem amb qui ens posem al llit.

Només hauríem de tenir relacions sexuals sense preservatiu amb una parella estable de la qual sapiguem del cert que està sana. Recordeu que si ens protegim no hem de tenir por de les ITS, però ho hem de fer molt bé.

O sigui que preservatiu, preservatiu i més preservatiu i a passar-ho bé.