El botulisme és una malaltia poc comuna però de conseqüències greus i el darrer brot declarat a Catalunya va ser l´any 2011, quan es van intoxicar els cinc membres d´una mateixa família a Barcelona.

La intoxicació està causada per la ingestió d´un dels tòxics naturals més potents, la toxina botulínica (NTBo), preformada a l´aliment.

La doctora Àngels Gispert, especialista de la Unitat de Toxicologia del Trueta, explica que el causant del botulisme és una bacteria present en l´ambient i que fa unes espores que poden sobreviure en l´aliment. En cuinar-lo a altes temperatures, les espores s´eliminen, però pot sobreviure en aliments elaborats de forma inapropiada. Se sol associar a conserves casolanes i a productes mal envasats al buit, per exemple.

La doctora Gispert explica que és molt estrany que es donin casos de botulisme i de fet, en els seus anys de carrera, no n´havia vist cap en directe. El diagnòstic és clínic, explica, ja que analitzar les mostres triga massa temps, i per això, diu, cal felicitar els metges de l´hospital de Palamós per haver detectar la intoxicació ràpidament.

La simptomatologia més visible del botulisme, explica la metgessa del Trueta, és la paràlisi muscular: comença pels músculs oculars i va baixant pel cos, provocant visió borrosa, dificultats en la parla o per deglutir i problemes respiratoris que poden causar una aturada cardiorespiratòria si no es disposa de suport de ventilació.