04 de agost de 2016
04.08.2016

Salut actualitza el calendari de vacunacions infantil

Després de mesos d'incertesa pels pares de nens acabats de néixer, el Departament defineix les noves dosis i dates

04.08.2016 | 12:49
Salut actualitza el calendari vacunal.

El Departament de Salut ha actualitzat el calendari de vacunacions sistemàtiques. L´ordre que modifica el calendari va ser publicada dilluns en el DOGC i entra en vigor dimarts 5 de juliol. El nou calendari suposa un reajustament de les dates i de les dosis d'algunes vacunes i la incorporació de la vacuna contra el pneumococ (antipneumocòccica conjugada) i contra la varicel·la a la primera infància, fins ara no incloses. L´Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha pres aquesta decisió seguint la recomanació del seu Consell Assessor de Vacunacions.

El passat mes de gener, la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar un nou calendari comú de vacunacions, que es proposa posar en marxa a tot l´Estat a l´inici de 2017, encara que algunes comunitats autònomes el poden aplicar durant el 2016. Catalunya ha decidit avançar l´aplicació d´aquest calendari consensuat a escala estatal, aprofitant la incorporació de les dues vacunes esmentades el 2016, per integrar d´una sola vegada tots els canvis.

El nou calendiari vacunal

Revisió global del calendari i reajustament de dosis i dates

El nou calendari vacunal preveu un reajustament de les dates i de les dosis d'algunes vacunes, que ha estat conseqüència d´una revisió global del calendari amb l´objectiu d´aconseguir l´esquema vacunal més senzill possible que mantingui la protecció òptima.

La vacuna hexavalent, que fins ara s´administrava als 2, 4 i 6 mesos d´edat, passa a administrar-se als 2, 4 i 11 mesos. Als infants vacunats amb la nova pauta ja no els cal rebre la pentavalent als 18 mesos.

Inclusió de les vacunes contra el pneumococ i la varicel·la

La vacuna contra el pneumococ s´inclou al calendari per administrar-la als 2, 4 i 11 mesos d´edat, seguint les pautes acordades pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, mentre que la vacuna contra la varicel·la s´administra als 15 mesos i als 3 anys i es manté per als nens d´11-12 anys (sisè de primària) si són susceptibles de ser vacunats, és a dir, si no han patit la malaltia o prèviament no n´han estat vacunats.

Vacunació contra la poliomielitis als 6 anys

La vacuna DTPa-PI (contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina i injectable contra la poliomielitis) s´administrarà quan els infants que inicien les noves pautes tinguin 6 anys en el moment en que estigui disponible a l´àmbit estatal.

Canvis a les pautes de la vacuna triple vírica, contra el meningococ C, l´hepatitis A i el pneumococ per a adults

La triple vírica (contra el xarampió, la rubèola i la parotiditis) s'administra als 12 mesos, com fins ara, però la seva segona dosi queda fixada per als 3 anys d'edat.

Pel que fa a les dosis de la vacuna contra el meningococ C conjugada, que s´administrava als 2, 6 i 15 mesos, ara s´administra als 4 i als 12 mesos, i es manté la dels 11-12 anys. I la dosi de la vacuna contra l´hepatitis A, que s´administrava als 12 mesos, ara s´administra als 15 mesos. La vacuna pentavalent desapareix del calendari de vacunacions perquè s´ha observat que amb les tres dosis de l´hexavalent ja no és necessària.

I finalment, un altre dels canvis afecta la vacuna antipneumocòccica 23-valent, que ara s'administra a partir dels 65 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit