Un somriure bonic, a més d'un valor estètic, és un símptoma de salut global i un passaport a una millor qualitat de vida. Per això, és especialment important que nens i adults tinguin una adequada higiene bucal.

Durant l'estiu es planegen viatges, es canvien les rutines i s'intenta gaudir de les vacances el màxim possible, oblidant moltes vegades la cura de les dents.

Els experts recomanen mantenir, i fins i tot augmentar, la protecció de les dents durant l'estiu, ja que "es tracta d'una de les zones més sensibles de l'organisme". Un dels principals agents que pot danyar les dents és la calor, que augmenta la presència de bacteris, la qual cosa pot derivar en gingivitis, càries i altres afeccions.

Des de ADE Group han elaborat una llista de 8 accions de risc que poden danyar les nostres dents estiu, ja que les activitats lúdiques i els mals costums alimentaris poden aparèixer en la nostra agenda vacacional.

1. Vés cmb compte amb els productes freds

El contrast de temperatura és un factor de risc. Un consum excessiu de gelats, granissats o orxates, entre d'altres, poden propiciar reaccions de "sensibilitat dental", és a dir, dolors intensos i transitoris causats per l'exposició de la part interna de la dent que apareixen després del contacte amb un estímul extern.

Segons Dra. Mireia Alcaraz, odontòloga de ADE GROUP, "les vibracions que aquest cruixit produeix sobre l'os poden derivar, en ocasions, en pèrdua òssia i, en conseqüència, en un encongiment de la geniva". La "sensibilitat dental" pot ser molt dolorosa i nociva per a les dents, provocant inflamacions dels gots sanguinis de l'interior d'aquests.

2. Massa temps a la piscina et pot passar factura

La intensa calor estiuenca fa que ens vingui de gust refrescar-nos en la piscina, però abusar pot danyar les nostres dents, ja que els productes químics com el clor poden provocar taques en les dents. Aquestes solen tenir un color marró fosc o groguenc i acostumen a aparèixer entre les dents i en les peces frontals.

3. Abusar de refrescs amb gas i àcids

Els experts recorden que els refrescs són alguns dels productes estavella de la temporada estiuenca. No obstant això, malgrat ser molt apreciades pel paladar, les begudes carbonizadas o els sucs àcids (taronja o llimona) poden provocar la descalcificació de l'esmalt dental de forma prematura.

Aquest dany, provocat per l'àcid fosfòric d'aquestes begudes,propicia que els microorganismes comencin a instal·lar-se en les dents més vulnerables i que apareguin càries.

4. Consumir sucres en excés

En estius tenim tendència a consumir productes ensucrats, especialment entre els nens. Gelats, refrescs i llaminadures de tot tipus contenen altes quantitats de sucre que faciliten l'erosió de l'esmalt i provoquen càries. És per això que és recomanable substituir aquests productes dolços per aigua i fruita.

5. Evita bussejar si la teva salut bucodental no és bona

Bussejar és un esport cada vegada més popular, però practicar-lo si no tens una salut bucodental correcta pot causar, no obstant això, l'efecte de barotraumatisme dental.

Aquest es dóna en entrar aire en alguna cavitat dental a través de petites fissures, empastaments temporals o càries a causa de mossegar amb força el filtre i comprimir el nervi, la qual cosa pot derivar en forts dolors. "D'aquesta forma, si notes algun tipus de molèsties, visita al teu especialista abans de practicar aquest esport", adverteixen.

6. Tingues precaució en la practica d'esports

Els traumatismes i la pèrdua de dents es multipliquen a l'estiu a causa de l'increment de l'activitat física. Esports de contacte com el futbol o el bàsquet o uns altres com el ciclisme són moltes vegades la causa de fractures dentals. Utilitzar protectors és, en aquest sentit, una garantia per evitar aquests mals, encara que el millor remei és anar amb compte.

7. Obrir recipients amb les dents

En més d'una ocasió hauràs utilitzat les teves dents per obrir recipients com a bosses de patates o ampolles. "És de vital importància utilitzar-los únicament per mastegar, ja que qualsevol activitat fora d'aquesta pràctica pot produir lesions importants en les nostres dents i causar-nos complicacions bucodentales", afirmen.

8. No abusis de les begudes amb tanins

Els menjars i els sopars es multipliquen a l'estiu i amb ells, també el consum de begudes que contenen tanins, productes químics que poden trobar-se en diferents fruites. El consum excessiu de vi negre, sangria o vi amb gasosa, que contenen aquests productes, entre d'altres, pot resultar en l'aparició de taques antiestètiques en el nostre esmalt dental.