Tot i la creença que des d'altres països es té sobre la migdiada a Espanya, el 60% dels espanyols mai la fan, encara que s'hagi demostrat científicament que dormir una estona a meitat del dia aporta importants beneficis per a la salut, tal com recorda la Fundació Espanyola del Cor.

Per això, i amb l'objectiu de fomentar la seva pràctica, l'organització ha informat sobre els deu beneficis que aporta a l'organisme:

1. Preveu les cardiopaties. La migdiada ajuda a disminuir en un 37 per cent l'estrès i el risc de patir malalties cardiovasculars. Quan es dorm, s'allibera, però, l'hormona del creixement, antídot del cortisol, que estimula el sistema immunològic, redueix l'estrès i l'ansietat, ajuda a reparar els músculs i a perdre pes.

2. Redueix la tensió arterial. Un estudi del Allegheny College de Pennylvania (Estats Units) realitzat a 85 universitaris sans ha demostrat que els qui dormen una migdiada diària d'entre 45 minuts i una hora després d'haver suportat un dia d'estrès i tensió psicològica veuen disminuir la seva pressió arterial i el ritme cardíac .

3. Facilita l'aprenentatge. Un estudi de la Universitat de Berkeley assegura que els que fan la migdiada rendeixen més a les tardes i augmenten en un deu per cent la seva capacitat d'aprenentatge. El somni, diuen, permet afrontar nous coneixements i fixar els ja adquirits. Seria una manera de resetejar el cervell. Per aquesta raó, el descans després del dinar augmenta la productivitat dels treballadors i el rendiment escolar dels nens.

4. Augmenta la concentració. Existeixen nombrosos estudis que demostren que la migdiada (fins i tot de sis minuts) contribueix a millorar qualsevol tasca que suposi recordar llistes de paraules o d'objectes. El somni facilita l'emmagatzematge de la memòria a curt termini i deixa espai per a noves dades. Durant el son, els records recents es transfereixen de l'hipocamp al neocòrtex, el nostre disc dur, on es consoliden els records a llarg termini.

5. Facilita resoldre problemes. Robert Stickgold, professor de Psiquiatria de la Harvard Medical School, ha descobert que quan els subjectes arriben a la fase REM del son (fase de gran activitat cerebral en què somiem), els porta menys temps realitzar diferents connexions entre idees.

6. Estimula la creativitat. Un equip de neuròlegs de la Universitat de Georgetown ha comprovat que la migdiada augmenta la creativitat o, almenys, estimula l'activitat de la zona del cervell (l'hemisferi dret) que s'associa amb aquesta capacitat.

7. Millora els reflexos. Un estudi de la NASA a 747 pilots va demostrar que aquells que dormien una migdiada diària de 26 minuts cometien un 34 per cent menys errors en el treball i duplicaven els seus nivells d'alerta.

8. Millora l'estat d'ànim. La serotonina és un neurotransmissor que regula el son, el apetido i l'estat d'ànim. I dormir inunda el nostre cervell de serotonina, el que ens proporciona una sensació de satisfacció i benestar.

9. Afavoreix l'abstracció. Un organisme nord-americà ha estudiat les expressions facials de diversos nens de 15 mesos davant frases que han sentit anteriorment. Els nens que van dormir la migdiada van aprendre una oració i la seva relació amb altres, mentre que la resta no reconeixia les frases. Això suggereix que la migdiada afavoreix l'aprenentatge abstracte o capacitat de detectar el patró general d'una nova informació.

10. Fomenta la positivitat. Un altre estudi de Berkeley diu que els individus que fan la migdiada i passen per la fase REM augmenten la seva receptivitat davant l'expressió facial de felicitat, mentre que els que no ho fan manifesten més ira i por.