Gairebé totes -em dirigeixo a les dones perquè parlaré de lubricació i hidratació vaginal- tenim el costum de posar-nos crema hidratant. Si no ens en posem cada dia segur que ens n´hem posat alguna vegada i segurament, també, en tenim algun pot a casa. Ens en posem a les cames, a les mans, a l´esquena. Si tenim la pell molt seca, més.

Algunes de nosaltres fem servir, també, una crema per a la cara: algunes la necessitem molt lleugera perquè tenim la pell greixosa; altres ens va més bé una crema molt nutritiva i hidratant. Sigui com sigui, és un gest que ens sembla normal i habitual: surto de la dutxa i em poso una mica de crema.

Quan parlem de la zona genital la cosa canvia. Un hidratant per a la vagina? Lubricació artificial per a les relacions sexuals? «Això només és per a les dones grans»; «això només és per a les parelles joves, per a nosaltres ja no». Totes dues frases són habituals.

Pensar que «no és per a mi» és una creença totalment errònia perquè igual com la pell d´una zona necessita un tipus cura, d'atenció i de productes, la d'una altra zona en necessita uns altres -la pell és sempre la mateixa, és la nostra pell.

Què necessita la vagina? Pot ser que no necessiti res, igual com hi ha dones que tenen la pell de la cara molt bé i no s'hi posen cap producte. Perfecte. Però també pot ser que sí que tingui necessitats.

Anem a veure quins productes tenim i per a què serveixen exactament.

Quan una dona es nota la vagina seca, constantment, i això li genera incomoditat en el dia a dia (picors, malestar) el seu producte és un hidratant vaginal. I se l´ha de posar cada dia, com qui es posa crema a les cames. Per dintre -a l'interior de la vagina- i, si se sent la pell de la vulva seca, per fora també. La idea és hidratar la zona, que se senti agradable, confortable.

Si les molèsties, en canvi, apareixen únicament durant les relacions sexuals -si la vagina ha perdut la capacitat de lubricació natural- el producte indicat és un lubricant. El lubricant no és d'ús diari: és només per a les relacions sexuals.

Per tant, és fàcil: hidratant per a la hidratació diària; lubricant per a les relacions sexuals, puntualment. Tots dos productes es poden comprar a la farmàcia sense cap problema. Ara hi comença a haver alguna casa que fabrica tots dos productes en un de sol, una mena de lubricant-hidratant. Es tracta de parlar amb el farmacèutic, de provar-ho i de fer servir el que ens faci sentir més còmodes. Com amb la crema de la cara.

Per altra banda, hem de tenir present que si tenim sequedat vaginal hem d'esbrinar per què la tenim. A vegades només es tracta de l'edat: amb els anys, la lubricació disminueix i la hidratació natural de la vagina també, a causa dels canvis hormonals.

També es pot deure a canvis hormonals que no tenen res a veure amb l'edat. O a una infecció vaginal. O a l'estrès. O a una falta de desig sexual, per problemes de parella o altres factors -és possible que no sàpiga què m´agrada, sexualment parlant? També hi ha determinats anticonceptius que poden provocar aquest problema.

És important que entenguem per què tenim sequedat. Si es tracta d'un procés normal, la solució és la hidratació i lubricació extra i no cal pensar-hi més. Si, en canvi, es tracta d'una circumstància que podem solucionar, evidentment hem de tirar per aquí -i mentrestant podem fer servir aquests productes, és clar, perquè ens faran la vida molt més fàcil.

Proveu-ho! De debò, amb un gest tan simple com aquest us podeu estalviar moltes incomoditats. Ja m'ho sabreu explicar!