30 de agost de 2016
30.08.2016

Com aturar les cicatrius abans que es formin

Investigadors australians estudien nous compostos que podrien aturar la formació d'aquestes marques

01.09.2016 | 07:16
Com aturar les cicatrius abans que es formin

La majoria de la gent comença a acumular cicatrius d'una edat primerenca, especialment amb colzes i genolls raspats. La majoria desapareixen amb el temps, però les més greus, com les de cremades, o els queloides habitualment no desapareixen i no hi ha tractament per a ells. En casos extrems poden quedar associats fins i tot a pèrdua funcional o desfiguració.

Investigadors australians estan desenvolupant nous compostos que podria aturar la formació de cicatrius abans que arribin a formar-se, segons un treball que han presentat a la 252 Reunió Nacional de la Societat Americana de Química.

"El tractament que estem desenvolupant se centra en les necessitats dels pacients amb grans cremades, queloides i contractura de Dupuytren, que provoca una deformitat de la mà --explica el doctor Swaminathan Iyer--. Aquests pacients tenen una gran cicatriu que pot dificultar els seus moviments. Actualment no hi ha tractaments disponibles per a ells i volem canviar això ".

Les cremades porten cada any a l'hospital a desenes de milers de persones només a Estats Units, l'Associació Americana de Cremats. A prop de 250.000 pacients nord-americans se sotmeten cada anys a tractament quirúrgic contra els queloides, un cicatrius dures i amb creixement excessiu de teixit, explica Iyer.

Una enquesta realitzada per RTI Internacional va revelar que al voltant del 7 per cent dels nord-americans pateixen contractura de Dupuytren, que es produeix quan el teixit connectiu sota la pell del palmell de la mà s'endureix i es contrau amb el temps.

Per ajudar a prevenir aquesta dolències, Iyer i col·legues de la Universitat d'Austràlia Occidental, la Fiona Wood Foundation i la unitat de Cremats del Royal Perth Hospital, al costat de la farmacèutica Pharmaxis, estan estudiant compostos que inhibeixen un enzim anomenat lysyl oxidasa (LOX) .

Durant la formació de cicatrius, aquest enzim activa el col·lagen que intervé en la cicatrització de ferides. En aquesta unió es basa el procés bioquímic fonamental que condueix a la formació de cicatrius, diu Iyer.

"Durant el procés de cicatrització, l'arquitectura normal no es restableix, deixant el nou teixit compromès funcionalment -explica-. Per això el nostre objectiu és aturar la cicatriu des del principi mitjançant la inhibició de LOX. Hem tingut la sort de treballar en cooperació amb la companyia farmacèutica Pharmaxis, que ha desenvolupat un nou disseny de petites molècules altament selectives que permeti l'establiment de l'arquitectura del teixit normal després de reparar la ferida ".

L'equip va provar les seves molècules mitjançant un model que imita la formació de cicatrius mitjançant el cultiu de fibroblasts humans de teixit cicatricial en una placa de petri. Les cèl·lules sobreprodueixen i secreten col·lagen com ho farien en una lesió real. En l'estudi, els investigadors van afegir inhibidors de LOX a cultius de pacients amb Dupuytren, queloides i altres teixits cicatricials.

"Les dades preliminars suggereixen una forta inhibició de la LOX que altera l'arquitectura de col·lagen i restaura a l'arquitectura normal que es troba a la pell --avanza Iyer--. Una vegada que s'ha realitzat la comprovació 'in vitro', l' eficàcia d'aquests compostos es posarà a prova en models de porc i de ratolí. Depenent de l'èxit dels estudis en animals, els assajos en humans podrien dur-se a terme en uns pocs anys ".

Encara que el principal objectiu dels investigadors és ajudar els pacients amb cicatrius greus o extensa, el doctor Iyer aventura que aquests inhibidors podrien ser utilitzats també per a fins cosmètics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook