El 'síndrome postvacacional' no és l'únic problema a que s'enfronten els treballadors en finalitzar les seves vacances, sinó que una mala qualitat visual pot fer que el seu retorn sigui encara més dur i dificulti la seva reincorporació a la jornada laboral.

Durant l'estiu, la vista està exposada a grans esforços i situacions, com llargues hores de sol a platges o piscines, que poden generar situacions d'estrès i cansament a l'ull a tornar a la feina, ja que aquests han perdut el costum d'utilitzar la seva posició propera.

Per disminuir l'esforç que suposa adaptar-se novament a aquest tipus de visió, l'Associació Visió i Vida ofereix diverses pautes per ajudar les persones a aquest període d'acomodació.

1. Revisar la visió. En tornar a treballar davant de les pantalles d'un ordinador, cal que la visió sigui correcta per disminuir l'esforç que realitzen els ulls. Per això, cal revisar la visió i utilitzar la graduació més actualitzada per evitar la fatiga ocular.

2. Postura adequada. Seure correctament a la cadira, amb l'esquena dreta, recolzada a la cadira i a uns 50 centímetres de la pantalla ajudarà a disminuir el cansament ocular.

3. Evitar reflexos. Si la pantalla té una llum molesta per a la vista, els ulls faran un sobreesforç a l'hora de treballar, de manera que cal prevenir-ho utilitzant filtres de pantalla o lents que redueixen la fatiga visual. A més, és recomanable utilitzar una bona il·luminació tant a casa com a la feina.

4. La 'regla del 20-20-20'. Aquest mètode és eficaç per descansar els ulls i consisteix en que cada 20 minuts de treball cal descansar 20 segons mirant a 20 peus de distància o a uns cinc o sis metres, parpellejant diverses vegades.

5. Prevenir l'ull sec. És aconsellable emprar humectants oculars per alleujar qualsevol sensació de sequedat, especialment si es fan servir lents de contacte.

6. No oblidis parpellejar. Al estar davant de la pantalla, el parpelleig disminueix en un 70 per cent. A més, quan s'està davant d'un ordinador, el parpelleig és més suau i pot provocar que la llàgrima no es distribueixi correctament per tot l'ull.

7.Anar a un professional. Cal demanar ajuda a un expert per adoptar solucions i minimitzar els símptomes durant una llarga jornada laboral, garantint el màxim benestar visual.