30 de setembre de 2016
30.09.2016

Coses a tenir en compte abans de fer dieta

No existeix una fórmula única per menjar bé i cada persona té els seus propis requeriments nutricionals

11.10.2016 | 07:22
Coses a tenir en compte abans de fer dieta

Setembre ha estat un mes de reinici, i inevitablement tornen els plans de millora de gairebé tothom. La dieta no és una excepció, i són moltíssimes les persones que en aquesta època es plantegen menjar millor. La intenció és impecable, però l'objectiu no és del tot fàcil.

D'una banda, no hi ha una fórmula única per menjar bé i cada persona té els seus propis requeriments nutricionals. Però és que a més estem en un temps de teories dietètiques diverses que van canviant. Per descomptat que hi ha ciència darrere d'algunes d'elles, però és evident que algunes altres són pures modes. A primera vista, l'univers de la dietètica pot semblar un mar decontradicciones... El peix és recomanable, però si és de talla gran, pot comportar metalls pesats; els cereals són saníssims, però el gluten ha ressorgit com el mal del segle; la carn vermella, en mínimes dosis, però hi ha teories paleol·lítiques que no diuen el mateix... En fi, la llista pot ser inacabable.

No cal atabalar-se. Hi ha moltes fórmules dietètiques que poden ser aconsellables. I per descomptat, no hi ha aliments miracle ni pautes que ho guareixin tot.

En qualsevol cas, sí que és recomanable basar la dieta en normes amb fonament científic i recordar les normes dietètiques en les quals la majoria dels experts estan d'acord:

Una dieta sana, sigui la que sigui, ha de tenir una part important de vegetals. Imprescindible la presència de fruites i verdures diàriament.

1-.Racions adequades i varietat d'aliments.
Atenció a l'excés de greix saturat i grassa trans. Moderació amb els formatges grassos, els embotits, la brioixeria industrial, etc.

2.- Dosis adequades de sal. de 5 a 6 grams de sal al dia com a màxim.

3.- Dosis mínimes de sucre. No més del 5% de l'energia diària.

4.- Quants menys aliments processats, millor. L'aliment fresc és la millor opció.

5.- Oli d'oliva com a greix bàsic.

6.- Poc alcohol. Hi ha estudis que fins i tot posen en dubte els beneficis de la famosa copa de vi en cada àpat.

7.- Optar per farines integrals. Incloure llegums. La fibra és un element clau.

8.- Esmorzar important, sopar lleuger i horaris de menjar regulars.

9.- Aigua com a element bàsic.

10.- Exercici moderat diari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook