L'ou és un aliment indispensable en qualsevol llar ja que s'utilitza en múltiples elaboracions. Sobre aquest producte hi ha molts mites, però la veritat és que els beneficis del consum d'ous per a la nutrició i la salut estan provats per nombroses investigacions. Des de l'Institut de l'Ou recorden que, a diferència del que es pensa, prendre un ou al dia no augmenta el risc cardiovascular. I és que encara que es tracta d'un aliment ric en colesterol, no augmenta el nivell d'aquest indicador a la sang.

Un dels aspectes més important és la frescor. Com sabem que és fresc? Que el rovell no s'escampi i la clara estigui neta i translúcida són símptomes de la seva frescor. Però hi ha un truc més senzill: si es manté en el fons quan el submergeixes en aigua amb un 10% de sal, és fresc. Si flota, no el facis servir. A l'hora de conservar-los, sempre a la nevera i amb la punta cap amunt.

Proteïnes, vitamines i minerals

Els ous tenen elevats nivells de proteïnes, vitamines i minerals. Són rics en luteïna i la zeaxantina, dos compostos naturals amb efectes antioxidants que ajuden a reduir el risc de cataractes, degeneració macular associada a l'edat i malalties coronàries, segons una investigació de la Universitat de Navarra.

Una altra aportació dels ous és la fosfatidilcolina (lecitina de l'ou), substància que aporta elasticitat i turgència a la pell. Aquest nutrient protegeix a més els òrgans i les artèries de l'acumulació de greix i millora el funcionament del cervell. Un estudi de la Universitat de Kansas (EUA) va revelar així mateix que la fosfatidilcolina de l'ou limita l'absorció intestinal del colesterol.

Altres nutrients de l'ou són la biotina, una vitamina que protegeix la pell i el cabell; la riboflavina o o vitamina B2, que afavoreix la formació d'anticossos i glòbuls vermells, i la vitamina K, clau per mantenir sans els ossos i el cor.

Els ous també tenen minerals com fòsfor, seleni, ferro i zinc.

Quin és el consum adequat?

Partint de la base que no és bo abusar de cap aliment, des de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària indiquen com a consum òptim entre tres i quatre ous setmanals en les seves diverses variants, tot i que cal recordar que els fregits aporten més calories i greix.

A l'hora de cuinar-los, cal ser especialment curosos amb el tractament tèrmic, ja que influeix tant en l'aspecte nutricional com sanitari. Cal cuinar-los a una temperatura de 70 graus centígrads almenys durant dos minuts per garantir l'eliminació de bacteris com la salmonel·la i perquè no perdin les seves propietats nutricionals.