L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha publicat recentment un complet informe en què es donen les claus per explicar la polèmica que en les últimes setmanes ha generat l'ús de l'oli de palma en diferents productes de consum diari.

Els consumidors comencen explicant que l'oli de palma és "el més utilitzat del món", per davant del de soja o el de colza. "Es produeix a partir dels fruits de la palma africana i s'ha convertit en una matèria primera utilitzada a nivell global per a l'elaboració d'una gran quantitat de productes de la indústria alimentària i cosmètica", expliquen des de l'OCU fent èmfasi que aquest producte està acorralant fins i tot als greixos hidrogenats.

L'oli de palma és, segons els experts, molt ric en greixos saturats per la qual cosa és preferible no abusar-ne. Els consumidors insisteixen que els fabricants estan obligats a detallar en l'etiquetatge dels seus productes el tipus de greix que empren. I és que l'oli de palma és present en cremes, productes per untar, snacks i pastissos, precuinats, aperitius, productes de neteja com sabons o detergents, cosmètics o fins i tot espelmes.

Però, d'on procedeix l'oli de palma? L'OCU explica que "la palma es cultiva a països tropicals, on sovint és un punt de partida important per a les economies locals, així com una matèria prevaler per a la indústria local". El problema és que el seu cultiu en zones com Indonèsia ha tingut un fort impacte ambiental.

Les claus per al seu èxit són, en paraules de l'OCU, la versatilitat d'aquest producte i la seva rendibilitat. Per evitar els efectes negatius dels consumidors recomanen seguir 4 consells bàsics:

-Per evitar l'excés de greixos saturats que aporta l'oli de palma a la nostra dieta, el millor és limitar tot el possible el consum d'aliments precuinats, la brioixeria industrial i altres productes agroalimentaris processats, productes en els quals s'usa molt l'oli de palma .

Quan sigui possible, el millor és millor preparar el menjar a casa amb olis més saludables, com el d'oliva o el de gira-sol.

-En alguns productes, l'oli de palma es pot substituir per un altre tipus de greix més saludable: llegeix les etiquetes i triï preferentment productes en què s'eviti el palmell i s'hagi substituït per oli de gira-sol, per exemple.

-Cerca l'etiqueta de certificació de la RSPO. Tot i que encara està poc implantada al nostre mercat, distingeix productes d'empreses que han fet un pas endavant per aconseguir una producció més sostenible.