L'Audiència de Barcelona ha ordenat investigar les morts de diversos pacients del servei de cirurgia cardíaca de l'Hospital Vall d'Hebron el 2015 i la seva presumpta relació amb les retallades sanitàries i modificacions en les llistes d'espera, denunciades per un excap d'aquest servei.

En un acte, l'Audiència deixa sense efecte el sobreseïment de la causa dictada el juliol de 2016 pel Jutjat d'Instrucció 27 de Barcelona a l'estimar el recurs interposat pel doctor Manuel Galiñanes, que va ser cessat per l'Institut Català de la Salut (ICS ) del seu càrrec de cap de servei de cirurgia cardíaca de la Vall d'Hebron al novembre de 2015 per no complir, suposadament, els requisits per al lloc, després d'atribuir diverses morts a les retallades sanitàries decretats per la Generalitat de Catalunya.

El tribunal de la secció 21 de l'Audiència de Barcelona considera ara que "s'ha de determinar si ha existit una possible relació causal" entre la mort de 8 pacients i "l'actuació dels gerents de l'hospital" de la Vall d'Hebron.

En el seu acte, que avança avui "La Vanguardia", l'Audiència de Barcelona disposa deixar sense efecte la resolució del Jutjat d'Instrucció "perquè es practiquin les diligències necessàries per a l'aclariment dels escrits continguts en l'escrit de denúncia".

Galiñanes va recórrer l'arxiu de la causa per considerar que els fets per ell denunciats podrien constituir un delicte de prevaricació, homicidi per imprudència o malversació de cabals públics.

L'objecte de la denúncia interposada pel doctor Galiñanes és "la presumpta manipulació, suposadament per la gerència de l'hospital, de les llistes d'espera dels pacients dependents d'aquest servei amb problemes greus de cor, així com les retallades pressupostàries de la sanitat pública referits a aquest servei, concretament als quiròfans i llits, que han pogut causar la mort d'una sèrie de pacients ", en concret fins a 8, que s'identifica amb el nombre de pacient.

Segons l'acte de l'Audiència, el jutge instructor va arxivar la causa amb efectes de cosa jutjada "considerant que les retallades al sistema mèdic causats per la crisi no poden ser objecte de control judicial en ser una decisió política econòmica" i amb unes consideracions i conclusions que les jutgesses de la secció 21 de l'Audiència Provincial de Barcelona manifesten que no poden compartir.

En la sentència, el tribunal afirma que si els fets denunciats fossin certs "podrien integrar, almenys, diversos delictes d'homicidi en comissió per omissió o per imprudència, sense perjudici d'altres eventuals qualificacions jurídiques" i que "el fet que Fiscalia hagi arxivat les seves diligències processals no vincula ni prejutja ".

A més, en la resolució considera "essencial" que un metge especialista forense elabori l'informe sobre la causa de les morts denunciats, com regula la LOPJ, i informe que, si les intervencions programades s'haguessin portat "a terme a la data assenyalada, el resultat de mort s'hagués pogut evitar ".