22 de maig de 2017
22.05.2017

Coses que no deixes fer al teu fill i hauries de permetre

Prohibir no sempre és la millor via per afavorir el desenvolupament de la personalitat dels nens

22.05.2017 | 15:01
Coses que no deixes fer al teu fill i hauries de permetre

Els adults no entenem moltes vegades el comportament dels nostres fills i, de vegades, intentem reconduir-los per les vies que considerem "normals". No obstant això, els petits necessiten moltes vegades expressar-se amb manifestacions que de vegades no concorden amb els nostres criteris i prohibir no és la millor opció sempre.

La idea no passa per tolerar-ho tot, sinó d'entendre les raons i tractar de canalitzar-les sense menysprear-les sistemàticament, de manera que no sempre acabi tot en una reprimenda o un càstig.

Per això, cal intentar reconèixer aquestes actituds i saber quan serà millor no optar només per la prohibició.

Aquestes són algunes de les coses que és millor no prohibir als nens:

  • L'activitat física

L'activitat física és fonamental. Els més petits estan contínuament experimentant sensacions noves, entre elles les que els proporciona el seu propi cos. Per això moltes vegades corren, salten, s'enfilen i no paren de moure's. És fonamental que descarreguin energia i es diverteixin amb l'exercici i el joc i no és bona idea prohibir-los-hi.

  • Ajudar a casa

Els nens anhelen experimentar i la predisposició a imitar-nos porta també als nens a intentar ajudar els seus pares en moltes de les tasques de la llar. És habitual prohibir-los-hi per falta de temps per atendre'ls i explicar-los el que fem i per por que es facin mal o trenquin algun estri.

No obstant això, deixar-los conèixer els detalls de determinades feines pot ajudar-los a comprendre la seva importància i acostumar-los a assumir responsabilitats a casa.

  • No gestionar els impulsos

Els humans necessitem un llarg procés de socialització i educació per a gestionar els nostres impulsos. Fins i tot de vegades alguns adults no són capaços d'arribar a un autocontrol que és molt difícil exigir als nostres fills. Si bé hem de marcar unes regles, també cal saber que no sempre es poden castigar i prohibir les seves enrabiades. Almenys, hem de saber què prové de la seva incapacitat per controlar aquesta actitud i respondre en consonància.

  • Menjar sols

Quan hem de donar-los de menjar, és habitual que evitem que ells ho intentin per si mateixos. Tendim a pensar que menjaran de forma desordenada, que es tacaran, que faran servir les mans més del necessari ...

No obstant això, que el nen faci les coses per si mateix experimentat què és bo i què és dolent pot ser molt recomanable. Que mengi a la seva manera, fins i tot amb les mans, li permetrà adquirir confiança.

  • Donar les seves opinions

Quan el nen comença a verbalitzar les seves opinions, no hem de descartar-les per complet, però molt menys prohibir-los que ho facin. A poc a poc, els petits van obrint-se i comprenent lògiques que van molt més enllà d'ells mateixos, encara que en ocasions pensem que només pot tractar-se de petiteses o capricis. Quan passa això, és millor escoltar-los i argumentar les raons per les quals els podem donar o no la raó.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema