A l'estiu cal cuidar més el cabell que durant la resta de l'any. És una època en la qual es danya, es torna més sec, més trencadís i les puntes s'obren. L'exposició perllongada al sol, a la sal del mar i al clor de la piscina perjudiquen la seva salut. A més, en funció de com ho tractem durant aquest temps, ho tindrem millor o pitjor a la tardor-hivern.

Per què es deteriora el cabell a l'estiu?

En aquest sentit, el doctor David Saceda, del Grup de Dermatologia Pedro Jaén, explica a una entrevista què cal cuidar més el cabell a l'estiu perquè les condicions climatològiques externes canvien el cabell. "Principalment augmenta més la calor, per tant disminueix la humitat de l'ambient, especialment a les zones de l'interior d'Espanya, i per altra banda els índexs de rajos ultraviolats són majors que a la resta de l'any, fet que perjudica també el cabell", sosté l'expert.

A més, adverteix que a l'estiu canviem les activitats que fem durant la resta de l'any, estem més exposats al sol, a la naturalesa, ens banyem al riu, al mar, a les piscines amb clor. "És difícil dir què és el que més perjudica el cabell. És un conjunt de coses, i a l'estiu s'ajunten molts motius. Amb l'aigua de mar el cabell s'eixuga perquè la sal es reposa en la cutícula, i fa que s'afebleixi. Amb el sol aquest cabell encara s'afebleix més, es trenca aquesta cutícula i s'aclareix. S'aconsegueix l'efecte dels flocs californians, un cabell més aclarit sobretot a les puntes, la combinació de banyar-se al mar, danyar la cutícula i afeblir el cabell", alerta el dermatòleg del Grup Pedro Jaén.

L'expert enumera una sèrie de consells per protegir i cuidar el nostre cabell en aquesta època:

1. Eixugar-se el cabell a l'aire és bo. A l'estiu "és un bon moment per eixugar-se el cabell a l'aire lliure perquè la temperatura ho permet. Pel cabell és pitjor eixugar-se amb assecadors i planxes", sosté Saceda.

2. A l'estiu són aconsellables les vitamines perquè actuen a l'arrel del cabell. El problema d'aquesta època és que els danys són externs, són sobre la tija del cuir cabellut, per la qual cosa prendre ara suplements vitamínics pel cabell no és el millor moment, tot i que sí que ho és després de l'estiu.

3. Com que les mesures que cal adoptar són normalment externes al cabell és molt important hidratar-lo dues a tres vegades per setmana amb màscara, i sempre o gairebé sempre usar condicionadors. "Tenim un cabell més deshidratat i una cutícula més danyada que fan que una màscara que a l'hivern emprem una vegada per setmana o al mes, convé utilitzar-les de dos a tres vegades per setmana", sosté Saceda.

4. Protegir-ho del sol. "Hi ha molta més exposició solar, per la qual cosa convé usar barret o gorra que protegeixi del sol, i també previngui al cuir cabellut de qualsevol radiació, com a prevenció i protecció davant del càncer de pell", indica l'especialista.

5. Aclarir el cabell després de banyar-se a la piscina per eliminar el clor, o després de capbussar-se al mar, per així rebutjar la sal que s'hagi pogut acumular al nostre cabell.

La importància de l'alimentació

Finalment, l'expert del Grup de Dermatologia Pedro Jaén subratlla la importància de l'alimentació per la salut del nostre cabell. Per a ell, l'estiu és una temporada boníssima per nodrir-lo menjant fruites i verdures, que tenen antioxidants naturals.

Per això, recomana ingerir fruites de molts colors, com la síndria o el meló, i sobretot cítrics. "Potser és més difícil ingerir-los durant l'any, ara a l'estiu mengem més fruita. A més, d'aquesta manera no només es beneficia al cabell, sinó també la pell, gràcies als antioxidants presents als vegetals i productes d'horta que el que fan és eliminar els radicals lliures d'oxigen, els productes de rebuig que es produeixen a nivell cel·lular que poden danyar l'ADN de la cèl·lula. És un procés d'envelliment que amb els antioxidants s'alenteix", subratlla Saceda.