L'escriptora i doctora en Psicologia Anna Freixas, que acaba de publicar el llibre Sin Reglas sobre la sexualitat femenina en la maduresa, defensa que «la menopausa no és el principi de la fi», reivindica la vellesa de la dona i demana que hi hagi «presentadores de televisió amb cabells blancs i arrugues».

En una entrevista, Freixas, professora emèrita de la Universitat de Còrdova, on va exercir com a docent de Psicologia Evolutiva i de l'Educació, adverteix que «hi ha un buit enorme en els estudis sobre envelliment en general però sobretot en les dones». Freixas apunta com una de les causes d'aquesta falta d'investigació el fet que «ara vivim fins als 90 i en bastant bon estat, però abans als 60 ja estàvem fora de joc». Sin Reglas. Erótica y libertat femenina en la madurez denuncia que «la sexualitat de les dones grans és un dels secrets millor guardats en la nostra cultura, malgrat que l'evidència científica confirma que l'edat no té per què suposar una dificultat per al gaudi». «La ciència no ens representa», es queixa l'escriptora al fer referència a les dones, ja que «normalment les investigacions se centren en l'home blanc heterosexual».

En el seu llibre, publicat per l'editorial Capitan Swing, Freixas trenca amb el tabú de la sexualitat, «que sempre ha estat una cosa molt privada, sobretot al nostre país, on hem viscut gairebé 50 anys de franquisme i una forta influència de l'església catòlica».

A més, posa sobre la taula temes com l'homosexualitat en l'edat madura, l'asexualitat, i els efectes que té la salut pròpia i de la parella en l'activitat sexual.

La psicòloga constata que «les dones es preocupen per conèixer el seu cos i cada vegada viuen millor en ell», però reconeix que «aquelles amb més activitat sexual reben l'estigma de prostitutes i ells de 'machotes'». «Ells vénen d'una cultura més lliure, de fanfarroneria, ells se n'enfoten», critica Freixas, mentre que les dones «venim d'una cultura més repressiva».

Freixas va iniciar la seva investigació en el camp de l'envelliment femení durant els anys 80, al fer la seva tesi doctoral sobre «l'autopercepció del procés d'envelliment», i des d'aleshores no ha cessat d'abordar qüestions d'aquest tipus, com són la menopausa o la transmissió sociocultural de l'art d'envellir.

L'autora, que aquest any complirà 72 anys, incideix en el fet que «hi ha una creença cultural que la sexualitat desapareix amb la menopausa, però és una gran mentida, perquè la sexualitat neix i mor amb nosaltres. La sexualitat no és només el coit, també és el contacte». Freixas puntualitza que «quan ve la regla suposa una celebració cultural i social, però la menopausa és un moment vital igual que la menarquia», nom que rep la primera menstruació.

A més, critica el paper dels fills i filles quant a la vida sexual dels seus pares i mares, que considera «censurador», i el dels metges, que haurien «d'introduir la sexualitat en la seva consulta quotidiana, perquè el metge o metgessa pugui donar consells al respecte».

Freixas també denúncia que «en els geriàtrics, la sexualitat es considera un problema, ja que qualsevol persona més gran que mostri interès no rep cap tipus de suport o ajuda, sinó que és reprimida».

Sin Reglas és producte de «més de 700 enquestes i de diverses entrevistes amb grups de discussió de dones que han superat els 50 anys», diu la professora, que considera que per lluitar contra aquests tabús «cal parlar entre nosaltres i donar visibilitat social a través de la premsa, ràdio i televisió».