Un equip internacional de científics sota la direcció de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha observat una associació entre nivells elevats d'exposició a llum blava durant la nit i major risc de patir càncer de mama i de pròstata. La llum d'espectre blau és aquella que emeten la majoria de llums LED de tipus blanc i moltes pantalles de tauletes i telèfons mòbils.

Els resultats s'han donat a conèixer a la revista 'Environmental Health Perspectives'. La recerca ha comptat amb dades de més de 4.000 persones d'entre 20 i 85 anys d'onze comunitats autònomes espanyoles, tot i que els nivells de llum exterior només es van avaluar a Madrid i Barcelona a partir d'imatges nocturnes preses pels astronautes de l'Estació Espacial Internacional.

En els resultats obtinguts a les dues ciutats es va observar que els participants exposats a nivells més alts de llum blava van tenir entre 1,5 i 2 vegades més risc de patir càncer de mama i de pròstata, respectivament, comparat amb la població menys exposada.

Ariadna García, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, ha destacat la necessitat de fer estudis addicionals, per exemple, en persones joves que utilitzen extensament pantalles que emeten llum d'espectre blau.