Metges i científics holandesos van decidir suspendre, després de la mort d'onze nadons, un estudi pioner sobre l'admninistració de sildenafil a dones embarassades per estimular el creixement de fetus amb problemes.

L'UMC (centre mèdic acadèmic) d'Àmsterdam, que va desenvolupar aquesta investigació al costat de 10 hospitals de tot el país, va anunciar el dilluns que l'estudi havia estat paralitzat a causa de la mort dels fetus i que nadons nascuts prematurament havien desenvolupat una malaltia pulmonar.

L'empresa farmacèutica Pfizer, que desenvolupa sildenafil a través de la marca Viagra, ha ressaltat que no va estar involucrada "en cap aspecte" d'aquest assaig.

Els científics creuen que les propietats vasodilatadors del sildenafil podrien ajudar a crear un millor flux sanguini cap a la placenta, i així "estimular el creixement dels fetus" el desenvolupament dels quals s'hagi retardat en l'úter de la mare, va dir l'UMC en un comunicat.

El sildenafil s'utilitza per pal·liar problemes d'erecció masculina.

L'estudi va començar l'any 2015 i es va centrar en dones els fetus de les quals no es desenvolupaven bé al principi de l'embaràs, segons el centre d'Àmsterdam. "El pronòstic per a aquests nadons era negatiu i no es coneixen altres tractaments" possibles, va afegir.

Quan es va suspendre l'estudi, la setmana passada, a un total de 93 dones se'ls havia subministrat sildenafil durant l'embaràs. D'aquestes, 19 van perdre els fills que esperaven, 11 possiblement a causa d'una pressió arterial elevada en els pulmons, que podria estar vinculada amb el sildenafil.

Altres sis nadons van néixer amb una afecció pulmonar que els impedia respirar normalment, però van sobreviure.