L'Associació Nacional d'Empresaris d'Òptica i Professionals (ANEOP) ha avisat dels perills que poden comportar les lents de contacte fantasia, cosmètiques o de colors per a la salut visual si no es compren en establiments sanitaris d'òptica, sense les garanties necessàries i sense l'adaptació per part d'un professional qualificat.

Aquest tipus de lents, comunes en "disfresses per a la nit de Halloween", han especificat des d'ANEOP, poden "produir seqüeles per a tota la vida si comprem aquest tipus de lents de contacte en botigues de disfresses o llocs web sense les menors garanties per a la venda i adaptació d'aquests elements que, no oblidem, se'ls APLICA la normativa de productes sanitaris ".

Concretament, l'associació ha al·ludit a la hipòxia corneal per la mala oxigenació de la còrnia, a causa de la utilització de materials no adequats a la lent de contacte i a al·lèrgies a tints o components en el cas de lents sense origen conegut.

A més, s'han referit a la irritació, abrasió corneal o talls i lesions mecàniques per una mala adaptació física de la lent de contacte i, finalment, a la inflamació corneal i infeccions que poden derivar en úlceres corneals amb pèrdua de visió.

En aquest sentit, han finalitzat amb la recomanació que aquests productes s'adquireixin en un establiment d'òptica i que un òptic-optometrista pugui avaluar l'aptitud del comprador per a les lents de contacte concretes, adaptar-les correctament i informar de les seves instruccions d'ús, neteja i manteniment .

D'altra banda, han incidit que les lents de contacte dispensades i adaptades als establiments sanitaris compleixen amb tots els requisits de garantia exigits per la legislació pel que fa a materials, conservació i traçabilitat.