En els últims anys, el mercat dels anticonceptius ha ampliat la seva oferta de forma més que considerable. Avui dia són múltiples els mètodes de contracepció que existeixen, cadascun d'ells amb els seus avantatges i inconvenients. De la mateixa manera, no totes les alternatives són igual d'eficaces a l'hora de prevenir un possible embaràs.

El ginecòleg, sexòleg i vocal de la Societat Espanyola de Contracepció Modesto Rey Novoa subratlla que "no hi ha un mètode anticonceptiu que sigui 100% eficaç en la prevenció d'un embaràs", encara que alguns d'ells sí que tenen una efectivitat pràcticament total. Sobre el mètode al qual s'ha de recórrer, subratlla que depèn de diferents variables, però aclareix que "hi ha solucions anticonceptives" adequades a cada persona.

Mètodes d'anticoncepció reversible d'acció prolongada

Són, segons l'expert de la Societat Espanyola de Contracepció, "els mètodes més efectius a llarg termini a l'hora d'evitar un embaràs", ja que amb ells no pot haver-hi errors o oblits ni tampoc el seu ús pot veure alterat per una malaltia.

Implant anticonceptiu. Consisteix en la col·locació sota la pell del braç de cilindres o càpsules petites i flexibles que contenen progestagen. Fa més espès el moc del conducte del coll uterí, el que impedeix la trobada dels espermatozoides amb l'òvul i evita l'ovulació. Presenten una eficàcia del 99%.

Dispositiu intrauterí o DIU. Es tracta d'un dispositiu petit en forma de 'T'. Hi ha de dos tipus: el de coure, que no conté hormones i pot usar-se fins durant deu anys, i el hormonal, similar a les píndoles anticonceptives, que pot durar de tres a cinc anys.

Mètodes d'anticoncepció irreversibles

Vasectomia. Impedeix que hi hagi espermatozoides al semen de l'home. Es tracta d'una anticoncepció permanent (encara que hi ha per la qual es bloquegen o tallen els tubs (conductes deferents) que transporten els espermatozoides des dels testicles. Eficàcia del 99% segons l'OMS, transcorreguts els tres mesos de l'operació.

Lligadura de trompes. Anticoncepció permanent femenina per la qual es bloquegen o tallen les trompes de Fal·lopi. Eficàcia del 99% segons l'OMS.

Tot i que en els dos casos es tracta de mètodes considerats permanents, és possible mitjançant una intervenció intentar realitzar una reversió.

Mètodes anticonceptius de curta durada

Es tracta de mètodes d'ús diari, setmanal o mensual que són altament eficaços si s'usen de forma correcta, tot i que l'efectivitat es redueix considerable pel mal compliment del tractament.

La píndola. Anticonceptius orals en combinació (la 'pastilla' o 'píndola'). Conté dues hormones (estrogen i progestagen). Evita l'alliberament d'òvuls pels ovaris (ovulació).

Pastilles de progestagen sol 'minipastilla' o 'minipíndola'. Segons l'OMS, conté únicament progesterona (sense estrogen), el que fa més espès el moc del conducte del coll uterí, i impedeix que els espermatozoides i l'òvul s'ajuntin, i prevé l'ovulació.

Anell vaginal (mensual) o pegat (setmanal). Allibera dues hormones de forma contínua, una progestina i un estrogen, directament a través de la pell (pegat) o mitjançant l'anell. Impedeix que els ovaris alliberin òvuls (ovulació).

Altres mètodes

Preservatiu. "Es tracta d'un mètode amb eficàcia elevada si es fa un ús consistent i des del principi de la relació i es té com a 'pla B', en cas de trencament o de sortida del condó, la píndola del dia després", segons Novoa.

Mètodes químics locals. En aquesta classificació hi ha els espermicides, esponges i diafragmes, que també són mètodes molt poc eficaços perquè alguns han de ser complementats i, altres com el diafragma implica col·locar-los correctament per evitar el pas d'espermatozoides ", assenyala el ginecòleg Rey Novoa.

Mètodes naturals

Mètode de la temperatura. La dona ha de registrar la seva temperatura corporal a la mateixa hora tots els matins abans de llevar-se, prestant atenció al fet que es produeixi un augment de 0,2ºC a 0,5ºC. Impedeix l'embaràs, si s'evita el coit sense protecció durant els dies fèrtils, segons l'OMS.

Mètode de control de cicle. "S'intenta identificar el moment en què es produeix l'ovulació, per la qual cosa es necessiten dones molt regulars. Els espermatozoides poden durar fins a 5 dies. El dia 14 es ovula fins al 19, però per molt regular que es sigui no es garanteix que ho vagi a ser ", indica el portaveu de la SEC.