Gràcies als tutorials de Youtube, realitzar qualsevol activitat o gesta, està a la mà de tots o això es creuen molts usuaris i clients. Però pel que fa a temes vinculats amb la seguretat i la salut de les persones, és imprescindible acudir als professionals. En cas contrari, podem fer-nos mal, encara volent que el nostre objectiu sigui tot el contrari.

Brackets DIY

A les xarxes socials molts adolescents comparteixen vídeos en què es fabriquen els seus falsos 'brackets' amb materials com clips clips, cola extraforta i gomes per als cabells.

Un tractament d'ortodòncia no està a l'abast de qualsevol, i els adolescents, donen una importància exagerada a aquests senyals d'estatus, que es converteixen en un símbol d'opulència i èxit social.

Riscos per a la salut de les ortodòncies falses

Però lluny de ser una moda innòcua, els brackets falsos tenen importants riscos per a la salut. Els que els porten s'arrisquen a patir problemes de càries, descalcificació, problemes de genives (gingivitis i periodontitis) i fins pèrdues dentals.

Perquè potser el major risc estigui en els adhesius. A la clínica, els brackets s'adhereixen a la dent amb una resina dental especial i no amb una cola extraforta per una raó. La cola de contacte pot causar cremades químiques a la boca del pacient i quan es desprenen de la dent, ho fan portant-diverses capes d'esmalt, el que causa que es debiliti i sigui més propens a la càries i a la sensibilitat dental.

Si a més dels brackets es col·loca un "arc" que els travessi, el més normal és que les dents es moguin sense control ni planificació de cap tipus, matant el nervi dins de l'arrel de la dent i fent necessari que s'extregui.

Prohibits en el Sud-est Asiàtic

Aquests riscos no s'han de prendre a la lleugera, i alguns governs comencen a considerar les ortodòncies falses un veritable problema de salut pública. És el cas de Tailàndia (que, juntament amb Indonèsia, és on més proliferen aquest tipus d'ortodòncia) on el 2013 el Ministeri de Sanitat va anunciar la mort per enverinament de dos joves tailandesos que s'havien realitzat sengles "ortodòncies" casolanes.

Moltes dels aliatges barats que s'utilitzen per a aquests brackets contenen plom, una substància altament tòxica que tenyeix d'un color verdós les dents i que pot arribar a provocar la mort, com va passar amb els dos joves asiàtics.

Arran de tots dos incidents, les autoritats tailandeses castiguen amb penes de fins a un any de presó a les persones que venguin aquesta classe d'equips per a realitzar-se un tractament d'ortodòncia casolà.

Confia en els professionals

Encara que l'ortodòncia no sigui un tractament barat, la competència en el sector dental ha fet que un tractament amb brackets de garanties estigui a l'abast de gairebé qualsevol butxaca. Si tens problemes d'oclusió o mossegada, et recomanem que visitis la teva clínica dental més propera, abans de "experimentar" amb la teva salut bucodental.