Efectes psicològics de la menopausa com ansietat, depressió, irritabilitat, inseguretat, por, desconfiança, canvis en la memòria i, el més freqüent, l'insomni, afecten la sexualitat de les dones, segons ha comentat la psicòloga clínica i sexòloga de la Unitat de la Dona de l'Hospital Ruber Internacional, Elena de Iracheta Ruíz.

"A nivell físic molts dels símptomes són molestos, com les sufocacions, canvis hormonals o augment de pes. Això fa que la dona a nivell psicològic estigui molt més afectada. A les avaluacions psicològiques que es realitzen a dones menopàusiques, la irritabilitat és el símptoma més vegades referit per elles i que més els preocupa, definida com: enuig, tensió, intolerància, hostilitat, coratge i pèrdua de control", ha dit l'experta.

En aquest punt, la doctora ha comentat que la sequedat vaginal fa que les relacions de parella es puguin deteriorar i causar més problemes en la vida de la dona. De fet, prossegueix, un alt percentatge de dones climatèriques presenten una sexualitat no satisfactòria, sent les causes tant d'origen biològic, com psicosocial.

"L'orgasme, quan s'aconsegueix, és molt menys intens. Alguns trastorns es manifesten per la deficiència d'estrògens, altres per la coexistència amb altres trastorns psicològics (com depressió), en molts casos coexisteixen diversos d'aquests factors", ha dit.

Entre els símptomes sexuals més comuns es troba la disparèunia, com a conseqüència de la reducció o desaparició del flux lubricant per l'efecte directe de la reducció brusca de l'hormona iatrogènica ovàrica. En aquests casos, es recomana la teràpia hormonal substitutiva, la estrogenoterapia local (alternativa preferida per les dones), els lubricants, així com l'ajuda d'un sexòleg que ensenyi a les dones altres recursos sexuals diferents als viscuts fins a aquest moment.

"Com tots els canvis, i més en aquest període de la vida, les dones necessiten un temps d'adaptació i comprensió, en primer lloc per part de la dona, però també per part de la parella i de la família. La vida de la dona no ha de ser pitjor, sinó tot el contrari, hi ha menys obligacions familiars, ja no hi ha por a un embaràs no desitjat, sempre cal tractar de veure el costat positiu de les coses. D'aquesta manera, els canvis s'accepten molt millor", ha tancat De Iracheta.