Les piscines de boles utilitzades per a teràpia física per a nens situades en centres de teràpia, i molt similars a les que hi ha moltes zones recreatives infantils, poden contribuir a la transmissió de gèrmens entre pacients. Així ho afirma una nova investigació publicada al 'American Journal of Infection Control' (AJIC), la revista de l'Associació de Professionals en el Control d'Infeccions i Epidemiologia.

La popularitat de les piscines de boles ha augmentat les últimes dècades. Sovint se les troba contaminades amb brutícia visible, vòmits, femta o orina, el que proporciona un ambient permissiu per la contaminació. Piscines de boles similars s'usen també habitualment en la teràpia física pediàtrica per proporcionar estimulació als nens amb discapacitats sensorials o motores. Segons l'estudi, poden passar dies o fins i tot setmanes entre neteges, el que permet que els microorganismes s'acumulin i creixin a nivells capaços de causar infeccions en els nens.

Investigadors de la Universitat del Nord de Geòrgia (EUA) van examinar sis piscines de boles situades en clíniques de fisioteràpia per a pacients hospitalitzats o clíniques ambulatòries a l'estat de Geòrgia. Es van seleccionar aleatòriament de nou a 15 boles de diferents profunditats de cada piscina.

L'estudi va trobar una considerable colonització microbiana a les piscines de boles que es van provar, incloses 08:00 bacteris i un llevat que podria causar la malaltia. Es va descobrir que la colonització bacteriana és tan alta que van trobar milers de cèl·lules per bola, el que demostra clarament un major potencial per a la transmissió d'aquests organismes als pacients i una major possibilitat d'infecció.

"Trobem una variació considerable en el nombre de microorganismes entre les diferents mostres de boles", assenyala la investigadora principal de l'estudi, Mary Ellen Oesterlé, del Departament de Teràpia Física, Universitat de North Georgia--. Això suggereix que les clíniques utilitzen diferents protocols per a la neteja i el manteniment, el que potencialment representa una necessitat més àmplia d'aclarir i establir estàndards que redueixin el risc de transmissió ".

En general, els investigadors van identificar 31 espècies bacterianes i una espècie de llevat. Els bacteris associades als humans trobades en les piscines de les boles inclouen 'Enterococcus faecalis', que pot causar endocarditis, septicèmia, infecció del tracte urinari i meningitis; 'Staphylococcus hominis', una causa d'infeccions del torrent sanguini i s'informa com una causa de sèpsia en una unitat de cures intensives neonatals; 'Streptococcus oralis', conegut per causar endocarditis, síndrome de dificultat respiratòria en adults i xoc estreptocòccic, i 'Acinetobacter lwofii', que pot provocar septicèmia, pneumònia, meningitis i infeccions del tracte urinari i de la pell.

"Aquesta investigació mostra que les psicines de boles poden representar un perill d'infecció -adverteix Karen Hoffmann, presidenta d'APIC en 2019-. Les instal·lacions han d'establir un programa de neteja regular per protegir els pacients i treballadors de la salut de possibles riscos d'infecció ".