La sarna no és infreqüent i pot afectar qualsevol persona de qualsevol estrat social, ja que no té una relació directa amb els hàbits d'higiene personal. Està causada per l'àcar humà de la sarna i la transmissió acostuma a ser per contacte personal proper i perllongat amb la pell d'una persona afectada; per la roba de vestir, tovalloles i roba de llit recentment contaminada.

La femella de l'àcar S arcoptes scabiei excava la superfície de la pell formant forats, túnels o caus, on diposita els ous i provoca irritació, erupció i picor intensa, principalment a la nit. El període d'incubació de la sarna, que és més habitual en mesos de tardor i d'hivern i en espais on hi ha una major concentració de persones, és de dues a sis setmanes.

Acostuma a afectar les mans i els peus, especialment entre els dits, la part interna dels canells i les aixelles, però també pot aparèixer als colzes i a les zones del voltant del pit, els genitals, el melic i les natges.

Es manifesta en forma de butllofes i pústules i, en alguns casos, pot donar lloc a infeccions bacterianes per rascat de les lesions.

La sarna té tractament altament efectiu mitjançant crema o loció antiparasitària que actua de forma immediata a la seva aplicació. El tractament es repeteix al cap d'una setmana.