Beure una copa de vi o una cervesa cada nit augmenta el risc de patir un ictus. És el que asseguren investigadors de la Universitat d'Oxford que han fet un estudi a 500.000 persones i que trenquen el mite sobre els efectes beneficiosos per a la salut d'un consum moderat de begudes alcohòliques de baixa graduació.

Segons l'estudi, una o dues cerveses o copes de vi al dia augmenta el risc de patir un ictus en els propers deu anys del 10 al 15 per cent. Si consumim quatre begudes, el risc augmenta en un 35 per cent.

Un dels autors de l'estudi, Zhengming Chen, va explicar al Daily Mail: "S'ha afirmat que el consum moderat és potencialment beneficiós, especialment per a les malalties cardiovasculars. Aquest estudi mostra proves realment robustes que refuten aquesta afirmació. El missatge clau és que aquest efecte protector no és real".

La investigació ja ha tingut els priemers efectes. David Spiegelhalter, professor de la Universitat de Cambridge, va ademetre que podia canviar d'opinió. "Sempre he estat raonablement convençut que el consum moderat d'alcohol era protector per a les malalties cardiovasculars, però ara tinc els meus dubtes", va dir en declaracions al mateix diari.

Els investigadors se centren ara en veure si hi ha algun tipus de relació entre el consum moderat d'alcohol i les aturades cardíaques.