L'Institut Català de la Salut (ICS) i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) han llançat una campanya per advertir del consum elevat i inadequat dels fàrmacs denominats protectors d'estómac i combatre la falsa creença que la polimedicació requereix prendre'ls. I és que, segons les dades del Servei Català de la Salut (CatSalut), prop del 70% dels pacients més grans de 65 anys atesos en les àrees bàsiques de salut de l'Alt Maresme (Calella, Malgrat, Canet, Pineda i Tordera) i la Selva Marítima (Blanes i Lloret de Mar) són consumidors d'algun medicament d'aquest tipus, mentre que l'Alt Maresme és el territori de la regió sanitària de Girona amb un consum més elevat d'aquests fàrmacs.

La campanya vol sensibilitzar la població de la importància que té fer un bon ús dels inhibidors de bomba de protons (IBP) -popularment coneguts com a protectors d'estómac-, i informar dels riscos que suposa per a la salut un consum inadequat.

Segons l'ICS i la CSMS, existeix una falsa creença, sobretot entre la població polimedicada, que a major consum de medicaments, més necessari és prendre fàrmacs per protegir l'estómac.

Els IBPs (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, rabeprazol o esomeprazol) són medicaments que actuen disminuint la quantitat d'àcid gàstric produït per les glàndules al revestiment de l'estómac. Aquest àcid produït de manera natural serveix per pair els aliments i absorbir els nutrients i, per tant, es reduirà en comptades ocasions.

Segons l'ICS, els inhibidors de bomba de protonsstan recomanats per als pacients més grans de 65 anys eque prenen algun fàrmac antiinflamatori per al dolor (ibuprofèn, diclofenac o dexketorprofèn) o bé en aquells pacients amb patologies concretes d'estómac com úlceres d'estómac o intestí, reflux gastroesofàgic o sagnat gàstric. Tot i això, després d'haver iniciat un tractament amb IBPs és important que el metge torni a avaluar el pla de medicació.

La campanya, que consisteix en càpsules de vídeo en les xarxes socials i díptics, explica que el tractament d'IBPs ha de ser «delimitat en el temps i sempre sota supervisió mèdica». «Un consum prolongat d'aquest fàrmac pot tenir efectes adversos per a la salut perquè la disminució de l'àcid de l'estómac pot desencadenar en problemes d'absorció de vitamines, calci o magnesi i aquest dèficit amb el temps pot provocar anèmia, un augment de fractures òssies o bé més risc de patir infeccions», assenyalen els metges.