15 de abril de 2019
15.04.2019
Diari de Girona

Investigadors creen un cor en una impressora 3D amb teixit humà

L'estudi ha estat liderat per una universitat israeliana

15.04.2019 | 18:52
El cor 'imprès' pels investigadors israelians

Investigadors israelians han imprès un cor en 3D utilitzant les pròpies cèl·lules d'un pacient, fet que obre la porta a la cura de malalties cardíaques i transplantaments ocmplets.

El cor que va imprimir l'equip de la Universitat de Tel Aviv en unes tres hores és massa petit per als humans: aproximadament 2,5 centímetres, o la mida del cor d'un conill. Però és el primer que s'imprimeix amb tots els vasos sanguinis, ventricles i càmeres, utilitzant una "tinta" feta dels materials biològics del pacient.

"És completament biocompatible i coincideix amb el pacient", el que redueix les possibilitats de rebuig dins del cos, va dir Tal Dvir, el professor que va dirigir el projecte.

Els investigadors van usar teixit gras d'un pacient i després el van separar en components cel·lulars i no cel·lulars. Les cèl·lules després es 'reprogramar' per convertir-se en cèl·lules mare, que es van convertir en cèl·lules cardíaques.

Els materials no cel·lulars es van convertir en un gel que va servir com a tinta biològica per a la impressió, va explicar Dvir.

Fins avui, només s'havien imprès teixits simples, sense els vasos sanguinis que es necessiten per viure i funcionar, segons un comunicat de premsa de la universitat.

Els cors impresos podrien provar-se en animals, però no hi ha un calendari per provar els cors en humans.

La impressió d'un cor de mida humana podria trigar tot un dia i requeriria milers de milions de cèl·lules, en comparació amb els milions que es utilitzen per imprimir aquests minicorazones, van explicar els investigadors.

Tot i que no està clar que una impressora pugui produir cors que siguin superiors als humans, 'potser imprimint pedaços puguem millorar o eliminar àrees malaltes al cor i reemplaçar-les per alguna cosa que funcioni' a la perfecció, van afegir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook