18 de abril de 2019
18.04.2019
Diari de Girona

L'ONG Health us Nepal atén més de 40 persones al dia

L'entitat gironina, que ofereix atenció mèdica al Nepal, compta amb una vuitantena de socis

18.04.2019 | 01:25
La primera assemblea de l'ONG, celebrada a Girona.

L'ONG gironina Health us Nepal, que presta atenció mèdica al Nepal, atén de mitjana entre 40 i 50 persones a Simikot, a uns 400 quilòmetres de Katmandú. L'entitat, impulsada pel metge gironí d'origen nepalès Marc Boix Bruguera, compta actualment amb 83 socis, que contribueixen a tirar endavant l'entitat, que té un centre mèdic i una farmàcia per cobrir les necessitats sanitàries de la comarca d'Humla, de 50.000 habitants. Gràcies a les aportacions dels socis i d'altres col·laboradors puntuals, l'atenció mèdica es dona sense cap retribució, mentre que a la farmàcia es recupera entre el 50 i el 60% dels costos dels medicaments.

«Mai es regalen els medicaments, ja que es creu que el que es regala no es valora i, per tant, a qui no pot pagar se li obre un compte de deute, tot i saber que no es cobrarà», explica l'entitat. Les compres de medicaments es fan a Nepalganj i han de pujar en avioneta, fet que representa un sobrecost.

En Marc té d'ajudants un infermer i un auxiliar de farmàcia, tots dos de la regió. Una de les tasques és potenciar que els autòctons aprenguin a gestionar la salut des de paràmetres de més eficàcia i previsió, expliquen des de l'ONG.

Entre els objectius que té l'entitat hi ha millorar l'equipament tècnic dels espais amb instal·lacions d'energia solar per aigua calenta sanitària i per electricitat, equipar-se amb Raig X i amb un equip d'anàlisi de sang, implantar els serveis en locals de propietat on es puguin ampliar els espais i a mig termini construir una policlínica per poder donar un servei de qualitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook