L'ONG gironina Health us Nepal, que presta atenció mèdica al Nepal, atén de mitjana entre 40 i 50 persones a Simikot, a uns 400 quilòmetres de Katmandú. L'entitat, impulsada pel metge gironí d'origen nepalès Marc Boix Bruguera, compta actualment amb 83 socis, que contribueixen a tirar endavant l'entitat, que té un centre mèdic i una farmàcia per cobrir les necessitats sanitàries de la comarca d'Humla, de 50.000 habitants. Gràcies a les aportacions dels socis i d'altres col·laboradors puntuals, l'atenció mèdica es dona sense cap retribució, mentre que a la farmàcia es recupera entre el 50 i el 60% dels costos dels medicaments.

«Mai es regalen els medicaments, ja que es creu que el que es regala no es valora i, per tant, a qui no pot pagar se li obre un compte de deute, tot i saber que no es cobrarà», explica l'entitat. Les compres de medicaments es fan a Nepalganj i han de pujar en avioneta, fet que representa un sobrecost.

En Marc té d'ajudants un infermer i un auxiliar de farmàcia, tots dos de la regió. Una de les tasques és potenciar que els autòctons aprenguin a gestionar la salut des de paràmetres de més eficàcia i previsió, expliquen des de l'ONG.

Entre els objectius que té l'entitat hi ha millorar l'equipament tècnic dels espais amb instal·lacions d'energia solar per aigua calenta sanitària i per electricitat, equipar-se amb Raig X i amb un equip d'anàlisi de sang, implantar els serveis en locals de propietat on es puguin ampliar els espais i a mig termini construir una policlínica per poder donar un servei de qualitat.