Una jove de 23 anys va passar 5 hores tocant el violí i xerrant amb els cirugians que li extirpaven un tumor maligne del cap. L'operació es va fer a l'hospital de Santissima Annunziata de Tarento, al sud d'Itàlia. No és la primera vegada que es realitza una operació així i suposa una gran ajuda per als cirugians.

Els metges expliquen que quan la lesió es troba a la zona noble del cervell com a àrea de la parla, és indispensable que el pacient segueixi despert perquè durant la retirada del tumor ha de participar activament. En aquest cas, la jove música va poder indicar l'estat de la bona mobilitat dels dits, la coordinació i, a través del que va dir, que van poder controlar les seves habilitats.

L'any 2014, un cas similar es va viralitzar, en aquest cas afectava Roger Fritsch, violinista professional de l'Orquestra de Minnesota. Fritsch tenia tremolors a les mans d'origen neurològic i es va sotmetre a una operació. Els cirurgians de la clínica Mayo de Rochester, Minnesota, van decidir implantar elèctrodes en una àrea determinada del cervell i connectar-los amb una espècie de marcapassos cerebral. Però per assegurar-se que l'operació era realment eficaç, els elèctrodes havien de ser implantats amb extrema precisió. Els cirurgians, d’acord amb el violinista, van decidir que el pacient no només havia de mantenir-se despert durant l’operació, sinó que també tocava el violí. Un mes després de l'operació, Frisch va tornar a tocar amb l'Orchestra de Minnesota.