09 de maig de 2019
09.05.2019
Diari de Girona

Catalunya registra 30 casos de xarampió aquest any, tants com tot el 2018

El Departament de Salut assegura que la situació no és alarmant, tot i que està vigilant per si cal actuar Tots han estat importats i nou dels pacients han requerit hospitalització

08.05.2019 | 23:54
Catalunya registra 30 casos de xarampió aquest any, tants com tot el 2018

Catalunya ha registrat en el que portem d'any 30 casos de xarampió, gairebé tants com en tot el 2018, que van ser 31, i actualment hi ha dos brots actius al Penedès i al Vallès Occidental. Tots els casos confirmats han estat importats -la persona afectada s'ha infectat del xarampió en un altre país- o bé estan relacionats amb un cas importat.

Durant el 2018, Catalunya va patir 31 casos en total, també tots importats o relacionats amb un cas d'origen importat, amb una incidència de 0,41 afectats per 100.000 habitants, segons les dades del Departament de Salut, que assegura que la situació no és alarmant, tot i que estan vigilant per si calgués actuar en algun moment.

Entre les persones afectades pel xarampió aquest any a Catalunya, hi ha des d'un nadó de cinc mesos a un pacient de 58 anys, i la mitjana d'edat és de 29 anys. Els afectats no estaven vacunats correctament del xarampió.

Fonts del Departament de Salut assenyalen que els dos brots actius al Penedès i al Vallès són actualment «petits». Un brot no es considera erradicat fins 42 dies després.

Tot i l'auge dels moviments contraris a les vacunes en diversos països, la cobertura a Catalunya es manté alta. El 2018, la primera dosi de la vacuna contra el xarampió, la triple vírica, va tenir una cobertura del 94,1% i la segona, del 91,5%, segons el Departament de Salut.

El 2000, es va eliminar el xarampió autòcton de Catalunya i, des del 2006, s'han produït diversos brots. Qualsevol sospita de xarampió s'ha de declarar de manera obligatòria i urgent a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya.


Augment en altres països

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va incloure la negativa o les reticències a vacunar-se entre els grans reptes per abordar aquest any. Aquesta negativa «amenaça» de revertir els progressos en la lluita contra les malalties que es poden prevenir, avisa l'OMS.

A la regió europea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els casos de xarampió es van triplicar el 2018 respecte al 2017 -així, es va passar d'uns 24.000 a uns 80.000- i 72 persones van morir a causa d'aquesta malaltia infecciosa.

Entre altres països, a França i Itàlia han augmentat els casos de xarampió i, als Estats Units, s'ha produït un brot amb més de 200 casos a Nova York en els últims mesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook