Una de les principals causes d'abandonament d'una dieta és la dificultat de fer-la a llarg termini, i en gran part es deu al problema de sentir-nos plens, o la sensació de fam constant que poden dur a obsessionar-nos amb el menjar, segons adverteix la Fundació Alimentació Saludable.

Així, destaca que se sap que existeixen, segons estudis científics, aliments que són altament saciants i que la seva inclusió en una dieta té efectes positius, ja que ens permetran calmar la gana i no necessitar una major quantitat de menjar. "De la mateixa manera, sabem que hi ha aliments i productes alimentaris que són molt poc saciants, i que, encara que aparentment ens quedem bé a l'ingerir-los, a l'estona tornarem a voler menjar", adverteix.

De fet, aquesta Fundació vinculada a la nutrició subratlla que la major part dels aliments saludables que han de ser la base de la nostra alimentació, a la seva mateixa vegada són els més saciants (patata, cereals integrals en lloc de blancs o refinats, fruites), mentre que aquells menys saciants són els que hauríem de reduir o consumir només esporàdicament (xocolatines, brioixeria i galetes, és a dir, els productes alts en sucres, farines i greixos refinades).

En concret, els 11 aliments més saciants que esmenta són: la patata cuita; fonts de proteïna com peix, filets de carn, ou i alguns llegums com la mongeta o la llentia; cereals integrals; fruits secs crus o torrats; i quatre fruites, la taronja, el plàtan, la poma i el raïm.