Un estudi realitzat per l'Institut pel Desenvolupament i Integració de la Sanitat (Fundació IDIS) i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES) mostra que el 69% dels hospitals i el 56% dels llits existents a Catalunya són de titularitat privada. Això suposa que Catalunya sigui l'única comunitat autònoma que disposa d'un major nombre de llits privats que públics, tot i que alguns centres formen part de la Xarxa d'Hospitals d'Utilització Pública.

El sector privat demana una reformulació del sistema sanitari pels problemes «importants» que presenta.

En aquesta línia, el director general de l'ACES, Lluís Monset, afirma que, tot i les «bones intencions» i bons resultats del sistema públic, els problemes que té podrien provocar que «en poc temps» deixés de funcionar i provoqués una «sanitat de pobres i rics».

El director general de l'IDIS, Manuel Vilches, afegeix que els pressupostos dels últims anys també han provocat una parada en la renovació tecnològica de l'equipament del sector públic.

Monset també subratlla que és important no «obviar» que més de 2,1 milions de persones a Catalunya tenen una assegurança sanitària. A més, l'estudi també revela que la sanitat privada porta a terme el 29,7% de les intervencions quirúrgiques, el 24% de les altes i el 22,3% de les urgències. Aquestes dades, explica Vilches, reflecteixen que el sector privat és una «realitat imprescindible» a tenir en compte.

Per altra banda, l'estudi indica que Catalunya ha registrat un increment anual del 2,6% en el nombre d'assegurats i del 4,8% en el volum de primes en el període entre el 2013 i el 2017. D'aquesta manera, representa el 23% del mercat nacional en volum de primes.