L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aprovat la revisió número 11 de la Classificació Estadística Internacional de Malalties i Problemes de Salut connexos (CIE), que inclou l'addicció als videojocs, que passa a ser considerat oficialment un trastorn a causa de comportaments addictius.

Segons l'OMS, el trastorn d'addicció als videojocs elpateixen totes aquelles persones que presenten "un patró de comportament de joc persistent o recurrent que pot ser en línia o fora de línia".

Segons afirmen, per poder confirmar el diagnòstic, aquest comportament ha de ser evident durant un període d'almenys dotze mesos, tot i que assenyalen que aquest temps podria retallar si la persona presenta tots els símptomes, i si aquests són greus.

D'acord amb la descripció de la classificació del CIE recollida dins el trastorn causa de comportaments addictius, els símptomes es manifestarien, en primer lloc, pel "deteriorament en el control sobre el joc", on s'inclou l'inici, la freqüència, la intensitat, la durada, la terminació i el context. També per l'"increment de la prioritat donada al joc", que arriba a anteposar-se a "altres interessos i activitats de la vida diària". I un últim símptoma es refereix a la "continuació o increment del joc encara que tingui conseqüències negatives".

Assenyalen des de l'OMS que el patró de comportament és prou greu com per doni lloc a un "deteriorament significatiu en l'àmbit personal, familiar, social, educatiu, ocupacional o en altres àrees importants de funcionament".

D'altra banda, i dins dels problemes associats amb els comportaments de salut, també s'ha inclòs el trastorn per ús de jocs digitals en una mesura perillosa, que, asseguren, es tracta d'"un patró d'ús de jocs digitals, sigui en línia o fora de línia, que augmenta considerablement el risc de conseqüències perjudicials per a la salut física o mental de la persona o d'altres persones en el seu entorn".

Així, recullen que el risc més gran pot ser degut a "la freqüència d'ús d'aquests jocs, a la quantitat de temps dedicada a aquestes activitats, al descuit d'altres activitats i prioritats, als comportaments arriscats associats amb l'ús d'aquests jocs o amb el seu context, a les conseqüències adverses o la combinació de tots aquests factors".

A més, assenyalen que és habitual que el patró d'ús d'aquests jocs sigui persistent encara que la persona sigui conscient del risc més gran de dany que té aquesta activitat per a si mateix o per a altres.

L'OMS va adoptar el dissabte la revisió número 11 del CIE que, com informa en un comunicat de premsa, entrarà en vigor l'1 de gener de 2022.