La Xarxa de Salut Mental de les Comarques Gironines va atendre l'any passat 446 persones per un trastorn de conducta alimentària, un 6% més que l'any anterior. En el 90% dels casos eren dones i vuit de cada deu tenien més de divuit anys.

Del total de pacients, 26 van requerir hospitalització i 32 persones van ser ateses a l'Hospital de Dia que gestiona l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS). Des de la Xarxa de Salut Mental recorden que «el tractament dels trastorns de conducta alimentària és llarg i complex, però la recuperació és possible. Al voltant del 70% de les persones afectades el superen».

El programa d'atenció als trastorns de conducta alimentària de l'IAS a les comarques gironines va arrencar l'any 2005 amb un visió estratègica i unificada de com s'havia d'implantar als diferents nivells assistencials que havien d'intervenir en l'atenció de les persones afectades per aquestes patologies arran del territori.

El programa se centra en el procés evolutiu de la malaltia i facilita l'atenció transversal i integrada des de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, gràcies al treball coordinat dels professionals dels diferents centres especialitzats que consensuen els plans terapèutics d'intervenció dels pacients, amb continuïtat en l'atenció primària.

Aquesta setmana, l'Associació contra la Bulímia i l'Anorèxia ha premiat el model gironí d'atenció als trastorns de la conducta alimentària.

L'entitat catalana va lliurar dimarts al vespre al recinte modernista de Sant Pau de Barcelona els Premis Mirall, que reconeixen la qualitat en l'atenció i les millors accions vers la prevenció i sensibilització dels trastorns de conducta alimentària.

La Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona i comarques de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) va rebre el premi en la categoria «L'excel·lència en l'atenció a les persones».

Els guardons destaquen de la Xarxa «la bona atenció a les persones que pateixen un trastorn de la conducta alimentària per part dels equips de la xarxa comunitària infantojuvenil i d'adults i per la continuïtat assistencial coordinada entre els dispositius d'hospital de dia i hospitalització», segons la Junta Rectora de l'associació de familiars.