El nombre de viatgers atesos a la Unitat de Salut Internacional de l'hospital Santa Caterina de Salt ha augmentat en un 12% durant el primer semestre de l'any i respecte del mateix període del 2018, segons les dades registrades el passat 30 de juny de 2019. Des del gener de l'any passat i fins al juny, la unitat va atendre 3.072 persones i durant aquest any, 3.454. D'aquestes, un 72% demanen visita per un viatge de plaer mentre que el 20% és població immigrant que es trasllada al seu país d'origen per veure la família. El 8% restant són professionals que es desplacen a un altre país temporalment per motius de feina (6%) i cooperants (2%). L'increment segueix la tendència dels anys anteriors, de manera que durant tot el 2018 es van visitar 7.801 persones, un 7% més que el 2017 (6.616). El cap de la unitat, el doctor Ramon Dalmau, va assegurar que la tendència a l'alça es manté des del 2014, quan la crisi econòmica va començar a revertir.

Per tal d'atendre l'augment d'activitat que s'està vivint a l'hospital, i que es duplica durant els mesos d'estiu, la unitat ha ampliat del 15 de maig al 30 de setembre l'horari de consulta a la tarda. Aquesta ampliació horària, juntament amb l'increment de professionals als matins, ha permès obrir una agenda específica per a visites urgents i donar resposta als viatgers d'altres demarcacions catalanes.

Segons va explicar el doctor Dalmau, les destinacions escollides per les persones que viatgen per oci manté la línia dels últims anys. D'una banda i en relació amb el continent africà, el turista es decanta per Kènia, Tanzània, Namíbia i Sud-àfrica. Pel que fa a Àsia, els destins preferits són Indonèsia (Bali, Lombok i Gili), Tailàndia, Cambotja, Laos i Vietnam. Entre tots els països del continent americà, els més triats són el Perú, Colòmbia i Brasil.

Pel que fa a la població immigrant, mentre que el col·lectiu viatger d'origen africà visita Gàmbia, Senegal, Mali, Ganha i Nigèria, els ciutadans d'origen sud-americà es desplacen a Hondures, Bolívia i l'Equador.

Alertes actives

Els brots de malalties que cal tenir presents en aquests moments a l'hora de fer un viatge són el virus del dengue, present al Carib, Hondures, Colòmbia, Costa Rica, República Dominicana, Veneçuela, Filipines, Malàisia, Tailàndia i Vietnam; la poliomielitis, a Nigèria, Nepal, Pakistan i Síria; l'Ebola, al Congo i part d'Uganda; i el xarampió, a Romania, Ucraïna i Tunísia. El cap de la unitat també va alertar sobre la importància de tenir al dia l'administració de vacunes no obligatòries però sí recomanades contra altres malalties (en funció del destí) com ara l'hepatitis, el tifus, el tètanus o la ràbia. El doctor Dalmau també va insistir en les actuacions preventives durant el viatge com ara la utilització del repel·lent de mosquits adequat i altres mesures que tenen a veure amb el tipus de roba i calçat, la cura en els aliments i el beure, entre d'altres.

La Unitat de Salut Internacional del centre ofereix a l'usuari un consell dirigit segons el tipus de viatge planificat abans d'emprendre'l, però també recomana acudir a la consulta a la tornada, especialment a aquells que han realitzat un viatge de llarga durada o fora del circuit turístic. I en tots els casos quan es donen signes d'alerta com febre, diarrees persistents, dolors abdominals o lesions a la pell, fins un mes després d'haver tornat.