Una imatge i un ordinador. És tot el que necessita el dermatòleg per poder fer un diagnòstic encara que el pacient estigui a desenes o milers de quilòmetres. És la funció principal de la teledermatologia, que consisteix en l'atenció de pacients a distància utilitzant telecomunicacions i informàtica. I el seu valor com a eina per a la detecció precoç de patologies com el càncer de pell està resultant clau: en centres com l'hospital Macarena de Sevilla, un dels pioners a posar en marxa aquesta tècnica, el diagnòstic precoç s'ha duplicat mitjançant la telemedicina.

Segons els resultats publicats a la revista especialitzada Journal Dermatology, mentre que l'any 2004 el diagnòstic del melanoma en fases precoces a la Unitat de Dermatologia de l'Hospital Macarena no arribava al 30% dels casos nous, el 2015 la detecció d'aquest tipus de càncer representava el 60% dels casos diagnosticats. «La salut digital permet optimitzar el diagnòstic», assegura la Dra. Carme Carrion, directora del màster universitari de Salut Digital de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Però, a més, aquesta tècnica té altres avantatges. «També ajuda a millorar la comunicació entre professional i pacient, i entre els mateixos professionals, aspectes que faciliten l'apoderament dels pacients en la gestió de la seva pròpia salut», afirma la professora de la UOC.

La imatge, clau

Segons els experts, la principal raó per la qual la dermatologia és l'especialitat clínica amb més desenvolupament de la telemedicina és que es tracta d'un camp en què la imatge és clau. Amb la imatge, les telecomunicacions permeten al dermatòleg un accés ràpid als pacients, filtrant d'una manera molt eficient la patologia més rellevant que, per la seva gravetat potencial, podrà ser atesa d'una manera preferent.

D'aquesta manera, es redueixen les esperes, i els casos que necessiten una intervenció ràpida poden ser vists amb antelació. Per això «la teledermatologia és una aposta a tenir en compte a qualsevol zona», assenyala la Dra. Carrion.