El Govern va aprovar aquest dimarts la creació de l'Observatori de la Mort, una iniciativa per recollir totes les dades relacionades amb el lloc i les circumstàncies en què moren les persones a Catalunya. El seu objectiu és poder extreure'n conclusions i fer propostes de millora sobre l'ajuda i l'accés a tractaments o serveis en l'etapa final de la vida. La mesura està impulsada per l'Agència de Qualitat i Avaluacions Sanitàries de Catalunya (AQUAS), a instàncies del Departament de Salut i del Parlament. A Catalunya es registren 7 morts cada hora, més de la meitat de les quals en centres hospitalaris, sobretot més en el cas dels homes, ja que les dones moren més en residències sociosanitàries.

Un dels objectius del nou observatori serà fomentar que la societat actual acompanyi i respecti els desitjos de les persones en el seu final de vida amb dignitat, de manera que les seves voluntats, necessitats, preferències i desitjos al final de la vida siguin respectats. També vol ser un fòrum d'anàlisi, reflexió, debat, participació i proposta d'actuació en les matèries relacionades amb el procés de la mort a Catalunya i ha de promoure la comunicació i l'intercanvi entre els operadors i els organismes i institucions implicats en aquesta matèria.

L'Observatori de la Mort també elaborarà estudis específics del final de la vida en àmbits concrets i difondrà dades, estudis o informes; afavorirà la investigació sobre les vivències en els processos de morts i la sensibilització dels professionals de la salut i de l'àmbit social, i de la societat en general, sobre les etapes finals de la vida i el procés de morir dignament.

Entre les conclusions a partir de les quals parteix aquesta iniciativa, hi ha que cada hora moren 7 persones a Catalunya. Homes i dones viuen un nombre d'anys semblant en bona salut, 66,5, però elles viuen més temps que els homes amb mala salut. L'esperança de vida de les dones a Catalunya és de 86,2 anys, mentre que en els homes arriba als 80,7 anys.

A més, el 2018, la mitjana d'edat de defunció s'ha incrementat en un 2,9% respecte a la del 2017.