El jugador de l'NBA Pau Gasol va considerar aquest dimarts que cal responsabilitzar la indústria alimentària sobre l'efecte que tenen els seus productes en l'obesitat i el sobrepès dels nens i adolescents i es va mostrar partidari de regular allò que s'ofereix a la societat.

«Cal responsabilitzar tothom, també la indústria alimentària, una indústria molt potent, sobretot certes marques i empreses; cal responsabilitzar-les en l'àmbit social sobre l'efecte dels seus productes i regular allò que s'ofereix a la societat», va assenyalar després de presentar les dades de l'estudi Passes, de la Foundation Gasol, que dirigeix amb el seu germà Marc.

L'estudi analitza per primera vegada el nivell d'activitat física, sedentarisme i els estils de vida dels nens i adolescents de 8 a 16 anys i revela que gairebé el 35% d'ells té sobrepès o obesitat.

«Guerra complexa»

Preguntat sobre si caldria ser més estrictes amb la indústria alimentària, va contestar «possiblement». «És una guerra més complexa però a poc a poc volem fer soroll i donar informació perquè la gent sigui conscient i pugui prendre les seves decisions».

Tampoc la publicitat ajuda, ja que els missatges que rebem sobre determinats productes «ens entren pels ulls, els consumim i potser no és el millor producte per a la nostra salut».

Les dades de l'estudi demostren que es tracta d'una «situació molt complexa, que cal l'esforç de tots i ens hem de posar a treballar tots junts. Organitzacions privades, institucions i la societat també han de tenir una conscienciació real», va advertir.

Malgrat la dieta mediterrània, a Espanya es tendeix a menjar productes processats, menys nutritius i amb calories de baixa qualitat, va dir.

Per això, «una de les nostres il·lusions és que dins l'horari escolar hi hagi material educatiu en el camp alimentari perquè els nens tinguin més coneixement d'allò que mengen i els efectes que té en els seus cossos».

Al costat de l'alimentació, un altre factor clau és la poca activitat física que realitzen els menors, segons ha constatat l'estudi, i Pau Gasol va alertar de com els nens s'enganxen a les pantalles, especialment durant els caps de setmana.

Avenços tecnològics

«Els avenços tecnològics són unes eines útils però a la vegada molt llamineres i perjudicials, perquè quan estàs davant d'una pantalla deixes de fer coses que són beneficioses per a tu», va assegurar.

Després de reconèixer que també ell havia jugat a videojocs quan era més jove, el jugador de bàsquet va assenyalar que els seus pares s'encarregaven que no sobrepassés unes certes hores.

«Aquest tipus de consciència, de disciplina, de rutina de protecció del nen, és molt important perquè és molt llaminera i atractiva l'oferta en l'àmbit tecnològic», va afegir el jugador de l'NBA.