? Anar caminant cada dia a l'escola no només beneficia la salut dels nens sinó, també, el planeta perquè redueix la contaminació atomosfèrica urbana (CAU), un dels majors reptes en salut mediambiental del present segle per l'Organització Mundial de la Salut (OMS ) i que és responsable del 19 per cent de tota la mortalitat cardiovascular.

En aquest sentit, els experts han avisat que els nens són més vulnerables a la CAU perquè respiren més vegades per minut i inhalen majors volums d'aire per quilogram de pes que els adults, per la immaduresa anatòmica i funcional del sistema respiratori en creixement i per la seva menor alçada.

En els col·legis situats a prop d'autopistes o carrers amb alta densitat de trànsit, sovint provocat pels mateixos pares a les hores d'entrada i sortida de l'escola, els nens estan exposats a contaminants de l'aire que s'associen amb alteracions del sistema nerviós central en els tests d'atenció i conducta.

Rendiment acadèmic

«Metges i científics estem d'acord en què l'ús de l'automòbil incrementa la CAU i això s'associa significativament amb una disminució del rendiment acadèmic, memòria de treball, atenció i deteriorament de la funció pulmonar en els nens», ha argumentat el doctor Ortega, per recordar que les escoles han de ser llocs «segurs» perquè els menors aprenguin, juguin i convisquin lliures dels riscos mediambientals físics, químics, biològics i socials.