12 de setembre de 2019
12.09.2019
Diari de Girona

El Clínic demana donacions per formar oftalmòlegs del Tercer Món

L'hospital barceloní es converteix en el primer centre universitari públic a Europa en la creació d'un centre docent integrat en una zona quirúrgica

11.09.2019 | 23:59
Una intervenció oftalmològica a l'hospital Clínic de Barcelona.

L'hospital Clínic de Barcelona ha impulsat la creació del Clínic Eye Training Center (CETC), una àrea puntera de formació en cirurgia que s'integrarà a la nova àrea quirúrgica d'Oftalmologia, al recinte de la Maternitat, al barri de Les Corts. Gràcies a la creació d'aquest espai es podrà oferir docència a professionals de països del Tercer Món a través del programa de cooperació Learn for Sight, que permetrà l'accés a l'oferta formativa i als recursos del Clínic a especialistes d'aquests països.

L'hospital Clínic inicia una campanya de donacions per completar el projecte, d'uns 570.000 euros, que compta amb el suport del campió de MotoGP Marc Márquez com a ambaixador del programa Learn for Sight, i els actors Josep Maria Pou i Queco Novell, que han estat pacients de l'Institut Clínic d'Oftalmologia (ICOF) i han participat en un vídeo promocional.


Tècniques innovadores

La nova àrea quirúrgica de l'Institut Clínic d'Oftalmologia (ICOF) de l'hospital, que s'inaugurarà previsiblement el juny del 2020, tindrà quatre quiròfans nous, ocuparà una superfície de 1.000 metres quadrats i té un pressupost de quatre milions d'euros finançats pel mateix Clínic. Permetrà implantar les tècniques més innovadores en cirurgia oftalmològica com la intervenció de cataracta amb làser de femtosegon i implants intraoculars amb nous materials; òptiques i dissenys; cirurgia microincisional de vitrectomia; trasplantaments de còrnia amb tècniques selectives, cirurgia de glaucoma amb microimplants o cirurgia 3D.

El CETC comptarà amb diversos espais distribuïts en 160 metres quadrats. Hi haurà una aula de formació i un laboratori de simulació, o Dry Lab, que permetrà donar a conèixer les diferents plataformes quirúrgiques i diagnòstiques i que els alumnes adquireixin competències bàsiques i específiques. També hi haurà un espai Wet Lab, de cirurgia experimental, per proporcionar formació sobre cirurgia de cataracta, retina, còrnia, glaucoma i cirurgia oculoplàstica, on es faran pràctiques amb ulls de porc.


Operacions en directe

El fet que l'àrea de formació i el bloc quirúrgic estiguin junts permetrà als alumnes, a més de fer pràctiques, veure en directe alguna de les 40 operacions oftalmològiques diàries que s'hi realitzen, unes 4.700 el 2018. També hi haurà intercomunicació amb consultes externes, on es realitzen més de 200 visites cada dia, unes 50.000 en tot el 2018.

Aquest és el primer projecte d'entrenament pràctic en oftalmologia en un centre públic a Europa integrat en una àrea quirúrgica amb una zona específica per a docència. L'objectiu és que alumnes del grau de Medicina i Bioenginyeria, metges MIR i oftalmòlegs rebin la millor formació en aquesta especialitat. En aquest espai s'hi formaran prop de 500 persones cada any. L'espai també s'obrirà a empreses farmacèutiques per fer les seves investigacions.


Programa de cooperació

Gràcies a la creació d'aquest espai també s'oferirà docència a professionals de països del Tercer Món a través del programa de cooperació Learn for Sight, primer a Haití, i després al Txad, el Senegal o altres països. A través del programa es facilitarà l'accés a l'oferta formativa i als recursos del Clínic a aquests especialistes perquè, una vegada formats, puguin posar en pràctica els coneixements i aprenentatges adquirits en els seus països d'origen.

«L'objectiu és contribuir al desenvolupament i sostenibilitat d'aquests països facilitant la formació de professionals de la salut ocular autòctons. D'aquesta manera, les persones amb dèficit visual i sense recursos econòmics podran tenir accés a una assistència oftalmològica de qualitat», va explicar Alfredo Adán, director de l'Institut Clínic d'Oftalmologia (ICOF). Adán va recordar que el 75% dels 36 milions de casos de ceguera que hi ha al món es poden prevenir o curar com les cataractes, el glaucoma, els problemes a la retina o els derivats de la diabetis.

El Clínic Eye Training Center i el programa de cooperació internacional constitueixen una iniciativa pionera a Europa que requereix un finançament de 570.000 euros.

L'hospital Clínic ha iniciat una campanya de captació de fons per finançar el CETC que compta amb el suport dels actors Josep Maria Pou i Queco Novell, que han participat en un vídeo promocional que presenta la iniciativa, titulat El que no et cansaries de veure. També compta amb el suport de Marc Márquez, com a ambaixador del programa de cooperació Learn for Sight.


Marc Márquez i Josep M. Pou

Pou va dir que fa uns vuit mesos va estar patint durant mig any pel temor de perdre la visió, i va donar les gràcies al Clínic per curar-lo totalment. Márquez, per la seva banda, va explicar que el 2011 va patir diplopia, visió doble, que li va fer témer haver d'abandonar la seva carrera esportiva, però també altres aspectes bàsics de la vida com llegir o caminar. Es va operar i ara ha volgut donar les gràcies aportant el seu «gra de sorra» a la campanya per recaptar fons.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook