12 de setembre de 2019
12.09.2019
Diari de Girona

Un nou tractament redueix el càncer de pulmó en el 80% dels pacients

Investigadors del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) han descobert un nou sistema basat en quimioteràpia i immunoteràpia que permet aquests resultats en persones que es troben en estadis intermedis de la malaltia

11.09.2019 | 23:59
Els científics reclamen polítiques sanitàries que frenin el tabaquisme.

Investigadors del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) han descobert un nou tractament basat en quimioteràpia i immunoteràpia que permet reduir el càncer de pulmó i evitar la recaiguda del 80% dels pacients que es troben en estadis intermedis de la malaltia.

L'investigador líder i cap d'Oncologia de l'hospital Puerta de Hierro de Madrid, Mariano Provencio, així ho va explicar després de presentar l'estudi, denominat Nadim, al Congrés Mundial de Càncer de Pulmó que se celebra des de dissabte i va concloure ahir a Fira de Barcelona.

«És un gran avanç i una situació molt espectacular. Mai abans s'havia vist una cosa així», va assenyalar Provencio, qui va detallar que, gràcies a aquest tractament pioner, el 80% dels pacients analitzats estava lliure de malaltia, com a mínim, els 18 mesos següents.


Dos tractaments

Per aconseguir-ho, els investigadors han posat en pràctica, a més de quimioteràpia, un altre tractament basat en la immunoteràpia, que consisteix a aplicar per via intravenosa Nivolumab, un medicament oncològic que permet al sistema immune del pacient eliminar el tumor.

I és que, com va especificar, quan una persona contreu càncer, els tumors es «cobreixen» amb una espècie de «vel» que la immunitat dels pacients no aconsegueix reconèixer, de manera que el cos deixa de combatre'l i permet que aquest creixi. No obstant això, la immunoteràpia, en comptes d'actuar directament sobre el tumor, ajuda a «treure el vel sota el qual s'oculta» i permet que la immunitat del pacient torni a lluitar contra les cèl·lules tumorals.


«Tolerància excel·lent»

A més, segons el doctor, la majoria de persones amb les quals s'ha practicat l'assaig clínic «mostren una tolerància excel·lent» al tractament, el qual té «una toxicitat zero».

«La majoria de pacients segueixen fent vida normal i poden anar fins i tot a la feina», va apuntar abans de destacar que es tracta d'un avanç «realment impactant», així com «la primera pedra» cap a un nou mètode clínic que podria començar a utilitzar-se a curt o mitjà termini.

D'altra banda, aquest tractament és específic per a pacients que es troben en fases intermèdies de la malaltia, també conegudes com a «estadi 3», que es caracteritza per presentar diagnòstics «potencialment curables» a través de cirurgia però amb taxes de supervivència «molt limitades».

L'assaig Nadim ha estat realitzat per 26 centres liderats pel GECP a 46 pacients, la majoria d'ells homes amb una mitjana d'edat de 63 anys. De fet, segons dades del congrés, la principal causa de mort per càncer a tot el món és el de pulmó, que afecta 1,6 milions de persones a l'any -21.200 persones a Espanya-, i el tabac n'és responsable en més del 80% de tots aquests casos.

Així mateix, l'edat mitjana de diagnòstic se situa al voltant dels 64 anys, malgrat que el 15% dels casos ja es dona en persones per sota dels 55 anys, cosa que s'explica, tal com ha denunciat Provencio, pel percentatge «molt elevat» de població que encara fuma -al voltant del 30% entre les persones de 14 a 18 anys.


La malaltia, en dones

«La segona qüestió important és la prevalença de càncer de pulmó en dones, perquè a Espanya puja en comptes de baixar», va assegurar el metge, qui va revelar que encara que només el 20% de les pacients de càncer de pulmó són dones, aquesta xifra ha anat creixent.

Finalment, Provencio va destacar la necessitat d'impulsar «polítiques sanitàries a escala global actives que frenin» el tabaquisme, especialment perquè Espanya es troba entre els països europeus que menys inverteixen per habitant i any en aquest tipus de càncer: cinc euros, un 30% menys que la mitjana de la UE.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook