26 de setembre de 2019
26.09.2019
Diari de Girona

Una quarta part dels diabètics té un risc alt de patir problemes coronaris

Segons un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya, la diabetis tipus 2 pujarà un 40% la propera dècada i causarà un augment de morts

25.09.2019 | 23:57
Practicar exercici físic és fonamental per evitar tenir diabetis i problemes del cor.

Estudis recents afirmen que cada any prop de 400.000 persones desenvolupen diabetis de tipus 2 a l'Estat espanyol. Un dels problemes associats que presenten les persones diabètiques és que tenen una predisposició més alta a patir malalties cardíaques. Segons el metge endocrinòleg, Ramon Gomis, director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, una quart part de la població diabètica té un risc elevat de tenir problemes coronaris. Diumenge se celebra el Dia Mundial del Cor, l'objectiu del qual és conscienciar la població sobre les malalties cardiovasculars, que provoquen cada any 17,5 milions de morts, segons recull la Fundació Espanyola del Cor.

Les malalties cardiovasculars s'han convertit en la primera causa de mort a tot el món. S'estima que l'any 2030 causaran la mort de 23 milions de persones. «Una de les poblacions que té més risc de patir una malaltia coronària són les persones diabètiques»,va explicar Gomis, que va ser director científic del Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM).

La diabetis mellitus tipus 2 és la classe de diabetis més freqüent en la població adulta i en els darrers anys s'està veient que afecta cada cop més gent. Es tracta d'una patologia que, en molts casos, no dona símptomes i moltes vegades es detecta després d'haver patit un infart. Per això, els experts assenyalen que les persones amb més risc, ja sigui perquè tenen un familiar de primer grau diabètic, perquè són obesos o bé perquè tenen hipertensió han d'estar més atents al problema. La detecció és ràpida: amb unes simples anàlisis de sang es pot saber si es té o no diabetis. A més, s'aconsella a partir dels 40 anys, sobretot si hi ha antecedents familiars, sobrepès i obesitat, determinar el sucre en sang un cop l'any.

Segons una publicació de la Fundació BBVA i l'Hospital Clínico San Carlos de Madrid, la prevalença mundial de la diabetis tipus 2 augmentarà un 40% la propera dècada: passarà de 150 a 210 milions d'afectats. Un dels principals riscos d'aquesta malaltia és que les persones que la pateixen tenen més probabilitats de patir alguna malaltia cardiovascular perquè la concentració de glucosa en sang és anormalment alta; per la inflamació crònica associada a la malaltia i en el cas de persones més grans, també per l'obesitat.

La baixa activitat física s'associa amb la diabetis i altres factors de risc cardiovascular, segons es desprèn d'un estudi en el qual hi van participar una trentena d'experts, entre ells Gomis.


Causes

Per al professor, l'excés de pes –sobretot el dipòsit de greix abdominal–, la hipertensió, tenir un colesterol elevat, l'estrès, el sedentarisme i dormir menys hores de les necessàries són «factors de risc» que predisposen el pacient a patir algun problema coronari. L'expert va afirmar que els «principals problemes» són l'infart de miocardi, la insuficiència cardíaca o l'angiopatia perifèrica.

El metge endocrinòleg va posar de relleu que en el cas dels diabètics els infarts també poden ser «silenciosos», és a dir, no noten cap dels símptomes que es poden associar a aquest fet com ara un dolor al pit molt agut. L'expert va explicar que per a prevenir l'aparició de malalties cardiovasculars, les persones diabètiques han de seguir una dieta i fer activitat física regularment perquè no poden augmentar de pes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook