Un projecte de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per avançar en la recerca d'una teràpia efectiva contra el Parkinson necessita 25.000 euros, que els investigadors esperen aconseguir amb el micromecenatge. La UAB va informar ahir que aquest projecte ha estat seleccionat per la plataforma Precipita per buscar finançament a través del micromecenatge, la qual cosa permetria aprofundir a l'estudi de la molècula SynuClean-D. L'estudi per al desenvolupament de SynuClean-D com a molècula terapèutica per al tractament de la malaltia de Parkinson està liderat per Salvador Ventura, investigador de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) i del departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB.

Després d'analitzar més de 14.000 molècules, Ventura i el seu equip van identificar SynuClean-D i van demostrar la seva capacitat per inhibir l'agregació de l'alfa-sinucleïna i trencar les fibres amiloides ja formades, evitant així el començament del procés que desencadena la malaltia i revertint els processos neurodegeneratius ja iniciats. Els estudis es van dur a terme en cultius de cèl·lules neuronals humanes i en el cuc Caenorhabdiis elegans, un dels models animals simples més usats per a l'estudi de malalties neurodegeneratives.

El projecte de micromecenatge permetria avançar a l'estudi de les qualitats de SynuClean-D en un model animal més complex, en el qual els investigadors avaluaran l'eficàcia i seguretat del tractament. Salvador Ventura va indicar que «en cas d'èxit, estaríem una mica més a prop dels assajos clínics en éssers humans i, per tant, del pacient».

La malaltia de Parkinson afecta més de set milions de persones a tot el món i és la segona patologia neurodegenerativa més freqüent, després de l'Alzheimer i, actualment, és incurable. Es caracteritza per l'acumulació de dipòsits de proteïnes en les neurones dopaminèrgiques -les que produeixen dopamina-. Aquests dipòsits formats principalment per la proteïna alfa-sinucleïna autoacoblada en fibres amiloides, són responsables majoritaris de la pèrdua irreversible neuronal i de l'expansió de la malaltia pel cervell.

Els investigadors de la UAB esperen poder assolir, gràcies al micromecenatge, la recaptació màxima, fixada en la quantitat de 25.000 euros.